Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter trotsade utegångsförbud i Colombias huvudstad Bogotá

Under natten mot lördag har hundratals demonstranter trotsat utegångsförbudet i Colombias huvudstad Bogotá genom att samlas utanför presidentens bostad för att sjunga nationalhymnen.

På fredagen beordrade Colombias president Ivan Duque borgmästaren i Bogotá att utlysa utegångsförbud i staden från och med klockan nio på kvällen, efter att de regeringskritiska protesterna i landet urartat i våldsamheter.

Trots det här drog demonstranterna ut på gatan för att visa sitt missnöje mot regeringen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Utegångsförbudet upphörde klockan 6, lokal tid.

Demonstranter ute på gatan i Bogota.
Under fredagskvällen drog demonstranter ut på gatorna och bankade i pannor och kastruller för att visa sitt missnöje mot regeringen. Demonstranter ute på gatan i Bogota. Bild: AFP / Lehtikuva Bogotá

I torsdags samlades enligt regeringens uppskattningar 250 000 demonstranter på olika håll i landet, och protesterna lamslog huvudstaden Bogotá. Organisationer som stöder protesterna uppger i sin tur att det fanns upp till en miljon deltagare.

Demonstrationerna inleddes fredligt genom att människor stod på gatan och slog i pannor och kastruller, men emellertid spårade protesterna ur. Demonstranterna har blockerat vägar och kastat sten på mot polisen, som sedan svarat med tårgas.

Colombianska poliser i rad.
Kravallpolisen drabbade samman med demonstranterna i Bogotá i torsdags. Colombianska poliser i rad. Bild: AFP / Lehtikuva Bogotá

I sydvästra Colombia har tre poliser dött och ett tiotal personer skadats i ett bombdåd riktat mot en polisstation. Tidigare har försvarsministern rapporterat om ytterligare tre dödsfall i samband med att säkerhetsstyrkorna stoppade demonstranter som försökte plundra en galleria.

Därtill har över trehundra människor skadats i sammandrabbningarna under de senaste dagarna, både demonstranter och medlemmar av säkerhetsstyrkorna. Nästan 150 personer har gripits, enligt myndigheterna.

Universitetsstuderande flyr sammandrabbning med säkerhetsstyrkorna.
En colombiansk universitetsstuderande flydde sammandrabbning med säkerhetsstyrkorna i torsdags. Universitetsstuderande flyr sammandrabbning med säkerhetsstyrkorna. Bild: AFP / Lehtikuva Bogotá

Bakgrunden till protesterna är colombianernas missnöje med högerpresidenten Duque. Presidenten och hans regering beskylls bland annat för korruption och mord på människorättsaktivister.

President Duque höll ett tv-tal på fredagen, där han utlovade en ”medborgardebatt” nästa vecka, med avsikten att hitta konsensus om nödvändiga sociala reformer för att minska på landets sociala klyftor.

Källor: AFP, AP, Reuters, TT

Läs också