Hoppa till huvudinnehåll

Hinderlöparna och diskuskastarna får jaga rankingpoäng i Paavo Nurmi Games istället för Diamond League nästa sommar

Camilla Richardsson hoppar över ett hinder.
Camilla Richardsson i farten. Camilla Richardsson hoppar över ett hinder. Bild: All Over Press Camilla Richardsson,Sandra Eriksson

Finlands främsta friidrottstävling Paavo Nurmi Games har fått bättre status av det internationella friidrottsförbundet IAAF. I klarspråk innebär det här bland annat att det delas ut mycket fler rankingpoäng än tidigare i vissa grenar.

IAAF förynade sitt tävlingssystem i början av november. Den största förändringen var att flera grenar föll bort från Diamond League. Bland andra hinderlöpning och diskuskastning.

Det fick bland andra Camilla Richardsson att ryta till.

Men nu står det klart att hinderlöparna och diskuskastarna får jaga rankingpoäng på annat håll. IAAF grundade en ny tävlingsserie – World Athletics Continental Tour – dit också Paavo Nurmi Games hör nästa år.

I Åbo kommer just hinderlöparna och diskuskastarna att tävla. Det innebär att världseliten i just de här grenarna med högsta sannolikhet samlas i idrottsparken den 9 juni 2020.

Rankingpoängen är ett sätt för idrottare som inte klarar kvalgränserna till OS i Tokyo 2020 att ändå få delta i sommarspelen. De som inte klarat gränserna men ändå samlat tillräckligt med poäng tar de sista platserna.

Eftersom kvalgränserna har höjts de senaste åren är rankingpoängen viktiga för finländska idrottare som Camilla Richardsson i hinderlöpning och Kristiina Mäkelä i tresteg – en annan gren som fallit bort från Diamond League, men som nu hör till utbudet i PNG.

Totalt kommer 16 grenar att avgöras i Åbo. Herrernas grenar ordnas i Åbo är 100 meter, 1 500 meter, 3000 meter hinder, 110 och 400 meter häck, tresteg, diskus och spjutkastning. För damernas del gäller 100 meter, 800 meter, 3 000 hinder, 100 meter häck, höjdhopp, stavhopp, längdhopp och tresteg.

Paavo Nurmi Games ordnas den 9 juni 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport