Hoppa till huvudinnehåll

Julkalendrar blir populärare bland vuxna: “Det är trendigt att skämma bort sig”

Två unga kvinnor står framför en vit tegelvägg.
Både Hanna Duvnäs-Liikanen och Felicia Rosendal tror att den mörka vintertiden bidrar till att människor vill unna sig en julkalender. Två unga kvinnor står framför en vit tegelvägg. Bild: Frida Hasselblatt kvinnor,Felicia Rosendal

Det finns fler och fler julkalendrar för vuxna. Kalendrarna kan innehålla allt från skönhetsprodukter som smink eller nagellack till kaffe eller whiskey. De är populära, men inte särskilt miljövänliga.

Felicia Rosendal är en julfantast som börjar tänka på julen redan under sommaren. Hon tycker att julkalendrar egentligen är lite onödiga, men kommer att skaffa en.

– Det är ett bra sätt att bekanta sig med ett företags produkter, säger Rosendal.

En ung kvinna står framför ett syrenbuskage.
Felicia Rosendal inleder julförberedelserna flera månader i förväg. En ung kvinna står framför ett syrenbuskage. Bild: Frida Hasselblatt kvinna,Felicia Rosendal

Hanna Duvnäs-Liikanen är miljömedveten och har ett eget företag som satsar på ekologiska produkter. Hon är inte emot julkalendrar, men tycker inte heller att de är särskilt hållbara.

Duvnäs-Liikanen säger att kalendrarna kan ha långa transportsträckor bakom sig och att de ofta innehåller många produkter i små förpackningar.

– Om man vet att kalendern innehåller en produkt man gärna använder skulle det vara bättre för miljön att köpa en stor förpackning direkt, säger Duvnäs-Liikanen.

En ung kvinna står framför ett syrenbuskage.
Hanna Duvnäs-Liikanen förespråkar hållbarhet. En ung kvinna står framför ett syrenbuskage. Bild: Frida Hasselblatt kvinna,Hanna Duvnäs-Liikanen

Rosendal håller med. Båda tycker att det är viktigare att tänka på miljön än att göra ekonomisk vinst då det gäller julkalendrar.

Många kalendrar är ekonomiskt lönsamma för kunden. Om man till exempel tycker om 20 av produkterna i julkalendern är produkterna tillsammans ofta värda mer än vad själva kalendern kostade.

– Man är sällan nöjd med alla produkter. I värsta fall slänger man en del av dem, säger Rosendal.

Kan fungera som terapi

Peter Björk är professor i marknadsföring på Hanken och har forskat i konsumentbeteende. Han säger att företag har insett att julkalendrar är ett utmärkt sätt att marknadsföra sina produkter. Därför satsar de på kalendrarna.

– Företag vill tjäna pengar på julkalendrarna, men också lyfta fram nya produkter.

En man står framför en gulmålad stenvägg.
Peter Björk tror att hållbarhet har blivit viktigt för hushållen i dag. En man står framför en gulmålad stenvägg. Bild: Frida Hasselblatt man,peter björk

Björk säger att det inte finns någon entydig orsak till att vuxna gärna köper julkalendrar. Somliga gör det av tradition, andra gör det av ekonomiska orsaker eller för att de vill prova nya produkter.

Julkalendrar kan också fungera som en sorts terapi. I Norden är november och december mörka, dystra månader. Då vill människor ha något som piggar upp.

– Det är trendigt att skämma bort sig själv.

Trots att julkalendrar går hem bland både barn och vuxna går julhandelns trend mot färre paket och bättre kvalitet. Mängden är inte längre det viktigaste.

– Jag tror och hoppas att hushållen tänker mer på hållbarhetsaspekten, säger Peter Björk.

Artikeln är skriven av Frans Villanen och Melissa Haga, studerande vid Åbo Akademi i Vasa