Hoppa till huvudinnehåll

Karis vattentorn är redo att visas upp i sin forna glans

Karis vattentorn inpacketerat i plast. I nedre hörnet står vattenverkets direktör Klara Eklund.
Karis vattentorn har totalrenoverats sedan i våras. Karis vattentorn inpacketerat i plast. I nedre hörnet står vattenverkets direktör Klara Eklund. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Raseborg,Västnyland,karis vattentorn

Reparationerna av Karis vattentorn är klara. Nu återstår endast att dra av presenningarna runt tornet innan det visas upp i all sin prakt.

Karis vattentorn är arkitekturhistoriskt värdefullt. Det är ritat av Karis egen funkisarkitekt Hilding Ekelund och färdigställdes år 1951.

Renoveringen av vattentornet har pågått sedan april i år. Allt har förnyats, både utvändigt och invändigt. Plåten som täckt fasaden har avlägsnats och tekniken har bytts ut.

Karis vattentorn inpacketerat i vit plast.
Karis vattentorn är ett landmärke i Karis. Karis vattentorn inpacketerat i vit plast. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Raseborg,Karis,karis vattentorn

Ursprungligen hade vattenverket räknat med att få renoveringen gjord för 750 000 euro men inför byggstart landade budgeten ändå på 950 000 euro, vilket också motsvarar den faktiska summan.

- Vi har planerat att ordna en öppen tillställning då man kan komma och bekanta sig med tornet men det är ännu oklart när det blir, säger Klara Eklund. Hon är direktör för Raseborgs Vatten sedan början av september.

Klara Eklund
Klara Eklund är vattenverkets nya direktör. Klara Eklund Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Raseborg,Klara Eklund

Eklund efterträdde Tom Törnroos som inom kort går i pension.

- På sett och vis är det här mitt drömjobb. Redan under studietiden hade jag i tankarna skulle jag vilja leda ett mindre vattenverk. Därför är jag jätteglad att jag fått chansen att jobba här, säger Eklund.

Nytt jobb, nya utmaningar

Klara Eklund är diplomingenjör med vatten och vattenrening som sin specialitet. Hon har tidigare jobbat med vatten- och miljöfrågor inom olika organisationer.

Hon säger att de första månaderna på Raseborgs Vatten varit både händelserika, lärorika och intressanta.

- Jag har snabbt fått ta i tu med många olika saker och det dyker upp nya frågor varje dag, säger Eklund glatt.

Saneringsskulden ska betas av

Hon betonar att vattenverket har en kunnig personal och ger en särskild eloge åt den snabba kundbetjäningen.

Dessutom är vattenverkets ekonomi stabil vilket gör att det också finns möjligheter att satsa mer än tidigare på att förnya gamla rör.

- Vårt verksamhetsområde är vidsträckt så vi har mycket jobb med underhåll av nätverket av rör.

En stor del av rören håller på att bli gamla men anslagen för saneringar har ökat de senaste åren.

Inga höjda avgifter ännu

För 2020 kommer vattenavgifterna att bibehållas som tidigare och vad som händer efter det är upp till vattenverkets direktion. Eklund noterar i alla fall att inga avgifter höjts de senaste sju åren.

Som nya direktör vid Raseborgs vatten vill hon ännu inte spika upp några nya linjedragningar men ser att vattenverket i framtiden kanske kan satsa mer på kommunikationen utåt. Hon antyder också att hon vill försöka hitta nya samarbetsformer och nya samarbetspartner i framtiden.

Läs också