Hoppa till huvudinnehåll

Kärpät rycker i tabelltoppen efter tionde raka segern – då skickar Mikko Manner en hjärtlig hälsning till sparkade kompisen Pajuluoma: ”Jag är här för dig”

Mikko Manner.
Mikko Manner. Mikko Manner. Bild: Tomi Hänninen Mikko Manner

TPS hoppades kunna fortsätta vinna på hemmaplan, men fick se sig besegrade av HIFK efter ett kontroversiellt mål. Kärpät slog i sin tur Ässät på bortais – och efter matchen ville Mikko Manner göra det klart för alla att han vill stöda den sparkade Sport-tränaren Ari-Pekka Pajuluoma.

Tio matcher – lika många segrar.

Kärpät är ishockeyligans formstarkaste lag just nu.

Borta mot Ässät avgjorde Kärpät matchen i praktiken redan i den första perioden. Lasse Kukkonen och Mika Pyörälä gjorde ett mål var då uleåborgarna gick upp i 2–0-ledning.

Matchen slutade 3–1. Då tabelltvåan Tappara förlorade mot KooKoo leder Kärpät nu ligan med sju poängs marginal.

På presskonferensen efteråt tackade Manner laget för sin insats – och avslutade med att skicka en hälsning till sin kompis Ari-Pekka Pajuluoma, som tidigare under dagen fått gå från tränarposten i Sport.

– Det hör till i proffsidrotten, men jag vill ändå säga till ”Maukka” att jag har varit i samma sits. Jag fick också kicken i Sport, då jag inte ännu var redo att vara chefstränare. Det var då allting egentligen började för mig, säger han och fortsätter:

– Jag är här för dig som din vän. Om du behöver hjälp så finns här en kille som har tid.

Manner – och hans assisterande tränare Pajuluoma – fick lämna tränarjobbet i Sport då laget ännu spelade i Mestis år 2008. Juhani Tamminen tog då över och lotsade som känt laget till ett av alla tiders mest omsusade ligakval.

Slagsmål på läktaren då HIFK slog TPS i Åbohallen

TPS tog på onsdagen sin första hemmaseger för säsongen då just Sport föll med 2–0 i Åbohallen. På lördagskvällen höll motståndet annan nivå – och poängen åkte också iväg med HIFK.

Sebastian Dyk satte 1–0-målet för gästerna redan i den tredje spelminuten i power play, men TPS kvitterade nästan lika snabbt. Målskytt: glödhete Lauri Pajuniemi.

Med 1–1 på tavlan utspelade sig mindre trevliga scener på Åbosupportrarnas läktare då ett slagsmål bröt ut. Enligt sajten Jatkoaika eskorterades två män ut ur hallen av ordningsvakter till följd av slagsmålet.

Slagsmål på läktaren under TPS-HIFK.
Det blev stökigt på TPS-fansens läktare. Slagsmål på läktaren under TPS-HIFK. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press TPS (ishockey herrar),läktarvåld

I den andra perioden slog HIFK till på nytt i numerärt överläge. Jere Sallinen styrde in pucken med skridskon, men domarna ansåg att han inte sparkat in den och målet godkändes. Slutresultatet: 2–1.

– Jag har aldrig sett att ett sådant där mål skulle ha godkänts, men domaren valde att godkänna det i dag. En tuff match, summerar TPS-lotsen Marko Virtanen efteråt.

Kollegan Jarno Pikkarainen riktar i sin tur en eloge till TPS-lägret.

– Vi visste att TPS hade bättrat på rejält sedan vi senast möttes och det blev en svettig och jämn kväll för oss. Vårt power play fungerade bra, säger han.

Resultat:

Jukurit–Lukko e.fl. 3–2 (1–1, 0–0, 1–1, 1–0)
KalPa–Pelicans 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)
SaiPa–Ilves 1–2 (0–2, 0–0, 1–0)
Ässät–Kärpät 1–3 (0–2, 0–0, 1–1)
TPS–HIFK 1–2 (1–1, 0–1, 0–0)
KooKoo–Tappara 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)