Hoppa till huvudinnehåll

Nästan 50 000 demonstranter i Paris kräver att våldet mot kvinnor upphör

Kvinna håller upp skylt där det står ''Jag anklagar'' under demonstration mot närståendevåld i Paris.
Demonstranterna har fått nog. Kvinnan på bilden håller upp en skylt med budskapet ''Jag anklagar''. Kvinna håller upp skylt där det står ''Jag anklagar'' under demonstration mot närståendevåld i Paris. Bild: EPA-EFE/All Over Press demonstrationer,Paris

Tiotusentals människor demonstrerade genom Paris under lördagen för att kräva att regeringen vidtar åtgärder mot det dödliga våld kvinnor utsätts för av sina partners.

En folkmassa med violetta flaggor och skyltar ringlade sig genom Paris centrum under lördagen för att kräva att våldet mot kvinnor ska upphöra. Enligt tidningen Le Monde ska demonstranterna ha varit 49 000 till antalet.

Frankrikes president har tidigare kallat våldet mot kvinnor för Frankrikes skamfläck.

Enligt aktivister inom kvinnorörelsen i Frankrike ska 130 kvinnor ha dödats av en nuvarande eller tidigare partner i år. Demonstrationen är aktivisternas sätt att hedra offren.

Liknande demonstrationer ordnas också i andra franska städer.

Tiotusentals människor demonstrerar mot våld mot kvinnor i Paris.
Demonstrationen är en av de största i Paris i år. Tiotusentals människor demonstrerar mot våld mot kvinnor i Paris. Bild: EPA-EFE/All Over Press demonstration,Paris

Våld inom hemmet ett stort problem i Frankrike

Frankrike är ett av de länder där siffrorna för våld inom hemmet är högst i Europa, trots landets goda anseende om att vara ett progressivt land som värnar om kvinnors rättigheter.

Flera av de kvinnor som dödats av sin partner i år har förgäves sökt hjälp hos polisen.

Demonstrationen, som är en av de största i Paris i år, ordnas i anslutning till Internationella dagen mot våld mot kvinnor som firas måndagen den 25 november.

På måndag väntas den franska regeringen ska presentera tio nya åtgärder för att tackla problemet med våld mot kvinnor, och demonstranterna vill nu pressa regeringen ytterligare.

Bland de åtgärder som väntas läggas fram av regeringen finns bland annat att poliskåren ska ta kvinnors rop på hjälp på allvar, och inte avfärda dem som ''privata affärer''.

Omkring 360 miljoner euro har öronmärkts för arbetet mot närståendevåld i Frankrike.

I fjol dödades 121 kvinnor av nuvarande eller tidigare partners i Frankrike. Omkring 220 000 kvinnor faller offer för närståendevåld i landet.

Källor: AFP, Le Monde, AP

Läs också