Hoppa till huvudinnehåll

HS: Kulturrådet Veijo Baltzar höll unga flickor boende i sitt stora hus i Raseborg

Veijo Baltzar
Veijo Baltzar har understötts av bland andra Svenska Kulturfonden Veijo Baltzar Bild: Lehtikuva Veijo Baltzar

Nya, graverande uppgifter har kommit fram i medierna om kulturrådet Veijo Baltzar (77), som förra veckan häktades misstänkt för grov människohandel. Enligt Helsingin Sanomat lockade Baltzars kultursamfund till sig unga flickor, som han ville att skulle bo med honom i hans stora hus i Ekenäs i Raseborg.

Tidningen har intervjuat 18 flickor och unga kvinnor som berättar hur Baltzar lockade dem till sitt hem, gjorde närmanden, manipulerade och kontrollerade dem.

Mångfalt belönad för romaner och skådespel

Omkring Baltzar fanns någon form av kult, berättar flickorna. Teater och kultur var täckmanteln för kulturrådets agerande - han var mångfalt belönad och hade under tio års tid beviljats över en halv miljon euro för sina olika projekt. Till bidragsgivarna hör bland andra Svenska Kulturfonden.

Baltzar har varit en mycket produktiv person - i sina böcker och skådespel har han ofta skildrat den romska kulturen, och beviljades kulturrådstiteln av president Tarja Halonen (SDP) år 2011.

Halonen var inte den enda socialdemokratiska makthavare som hade goda relationer till Baltzar. Före detta statsministern Paavo Lipponen (SDP) öppnade Baltzars 50-årsfest som konstnär på Savoyteatern i Helsingfors i april 2018. Nuvarande statsministern Antti Rinne och tidigare europarlamentarikern Liisa Jaakonsaari stödde Baltzars valkampanj 2015, då Baltzar ställde upp för SDP i Nyland.

Baltzar grundade år 2009 Den Skapande Kulturens Förening Drom. Där kan man läsa om Baltzars aktuella projekt och se bilder från olika uppföranden.

Emmas teaterintresse förde henne till Baltzars grupp

Men tillbaka till Raseborg och det stora huset vid stranden, där många unga flickor ska ha bott. Enligt en av dem, Emma, började hennes kontakt med Baltzar genom en annons där han sökte unga flickor till Integrationsteatern Baltzar.

Emmas föräldrar var till en början en aning misstänksamma, eftersom Baltzar tidigare hade dömts till böter för att ha lockat flickor med på en teaterresa. Föräldrarna gick slutligen ändå med på saken. Emma var då 15 år.

Teaterövningarna ordnades i Alexandersteatern i Helsingfors men snart började det komma inbjudningar till Baltzars hem i Raseborg, där Emma fick både eget rum och en säng. Flickan tillbringade gärna tid i Raseborg, och fick också fickpengar av Baltzar.

Emmas mamma började ana oråd

Emmas mamma Mirkas misstankar om att allt inte stod rätt till började ändå vakna. Enligt tidningen åkte hon personligen ut till huset i Ekenäs och insåg att Baltzar levde ihop med två vuxna kvinnor och åtminstone två unga flickor. De var alla klädda i kjol eller klänning, och högklackade skor.

Då blev det ett snabbt slut på Emmas "teaterkarriär" den gången, men ett tag senare lyckades Baltzar igen locka med sig Emma. Hon deltog i övningarna på Alexandersteatern, mot sina föräldras vilja.

Emmas pappa beslöt sig en dag för att hämta hem sin dotter från teatern, med den påföljd att Baltzars medarbetare gjorde en barnskyddsanmälan och anklagade pappan för att förfölja sitt barn.

Till slut beslöt Emma att hon inte vill bo vare sig hemma eller hos Baltzar, så hon fick flytta in på ett barnhem. Hon fortsatte med sitt teaterintresse.

Helsingin Sanomat har jobbat med artikeln i ett år, och kommit fram till att Emmas fall inte är unikt. Många av de flickor som HS har intervjuat säger att de har varit rädda för Baltzar, och en del ville av rädsla inte ge någon intervju.

Själv har Veijo Baltzar inte gått med på att bli intervjuad av tidningen med hänvisning till att han har "tystnadsplikt som teaterchef och regissör."

Massiv polisräd mot huset i Raseborg

Tisdagens räd mot Veijo Baltzars hus i Raseborg genomfördes med en stor polisoperation. På tisdag förmiddag uppenbarade sig ett tiotal polisbilar utanför porten, och med ett bepansrat fordon körde man med full fart igenom den stängda porten, skriver Iltalehti..

Förutom Baltzar greps också en 36-årig kvinna i räden.

Veijo Baltzar häktades på torsdagen av Helsingfors tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov människorhandel. Också kvinnan har häktats av samma skäl.

Åtal ska väckas senast den 6 februari 2020.