Hoppa till huvudinnehåll

Norsk seger i Levidimman – Jens Henttinen vågar ändå tro på framgång ännu den här säsongen: ”Många åkare i topp 10 är inte så speciella”

Slalomåkare faller.
De finländska åkarna hade rejält oflyt på söndagen. Slalomåkare faller. Bild: Tomi Hänninen alpint,slalom

På damsidan fick Finland världscuppoäng med sig från premiären i Levi. Men slalomherrarna hade en betydligt sämre dag på jobbet. Turo Torvinen var den enda blåvita åkaren som tog sig genom hela banan – medan segern gick till Henrik Kristoffersen.

– Det gick inte så bra, summerar Jens Henttinen för Yle efter sin insats.

Henttinen, som hörde till de största blåvita favoriterna i loppet, klarade inte av att slutföra sitt första åk. Henrik Järvikare, Jesper Pohjolainen, Marlon Sjöberg och Miikka Mankinen gick samma öde till mötes.

Turo Torvinen, som gjorde sin världscupsdebut, visade däremot framfötterna. Torvinen blev bara 61 hundradelar från en plats bland de 30 främsta i Levi.

– Det är rätt så hyfsat. Han ska absolut vara nöjd med sin insats, säger expertkommentator Marcus Sandell.

Marcus Sandell i Finlands OS-dress.
Marcus Sandell. Marcus Sandell i Finlands OS-dress. Bild: All Over Press / Timo Korhonen Marcus Sandell

Men resten av de blåvita åkarnas insatser lämnade mycket att önska.

– Vi måste jobba på det här att få åkarna att inse skillnaderna mellan Europacupen och världscupen. Man måste vara alert här för annars går det snett. Dessutom verkade många ge upp då de stötte på problem. Man måste kämpa till slut, manar Sandell.

Henttinen säger i sin tur att det var ett väl desperat försök att rädda det första åket som kostade honom tävlingen.

– Känslan var ganska bra där uppe, men det gick ändå jäkligt långsamt. Sen när jag kom till branten tänkte jag bara att jag måste satsa så mycket jag kan, men det gick inte vägen, säger Henttinen och fortsätter:

– Jag har åkt bra och har ganska bra självförtroende. Det var många i topp 10 i dag som inte är så speciella åkare. Det gäller bara att fortsätta träna och se hur långt det bär.

Kristoffersen herre på täppan

De senaste åren har Marcel Hirscher dominerat den alpina världscupen på herrsidan. Men då österrikaren i sommar lade av öppnade det dörren för andra att kliva fram.

Den första att segra: Henrik Kristoffersen från Norge. Fransmannen Clement Noel, som var snabbast i det första åket, förlorade segern med 0,09 sekunders marginal. Schweizaren Daniel Yule knep tredjeplatsen.

– Det var ett fint och imponerande åk av Kristoffersen. Han har varit tvåa bakom Hirscher många gånger här i Levi och han belönades nu. Det var ett varningstecken för alla andra åkare, säger Marcus Sandell.

Sandell tror också att den nu inledda världscupssäsongen kan vara jämnare än på länge.

– Det var tajt mellan många åkare i dag, inte bara i täten utan bakom dem också. Jag tror att det kommer att vara många olika åkare som vinner lopp den här vintern, siar han.