Hoppa till huvudinnehåll

Unga KD:are vill inte liberalisera partiet bara för att vara trendiga

Annika Lyytikäinen och Leo Byskata på KD-kryssningen 2019.
Annika Lyytikäinen och Leo Byskata tror det finns ett brett spektrum av åsikter bland unga i dag. Annika Lyytikäinen och Leo Byskata på KD-kryssningen 2019. Bild: Yle/ AG Karlsson KD

Det finns ett behov för centerhögerpolitik med konservativa inslag. Det tror unga partiaktiva som åkte med på Kristdemokraternas partikryssning på veckoslutet. Fallet Päivi Räsänen och diskussionen om vad man får och gör klokt i att säga har inte fått dem att vackla - snarare tvärtom.

En debatt om hur Kristdemokraterna borde utvecklas som parti har kommit igång i kryssningsfartygets mötesutrymme. Stödet har stampat på stället, och förberedelserna för kommunalvalet våren 2021 har kommit igång.

Som många andra partier vill KD föryngra sin profil och nå nya väljare. Samtidigt lyfts liberala värderingar allt mer fram i samhällsdebatten. En ekvation som känns utmanande.

- Det finns ett brett spektrum av åsikter också bland ungdomarna. Absolut finns det efterfrågan på centerhögerpolitik med konservativa inslag, säger Leo Byskata, ordförande för KD:s svenska organisation.

Annika Lyytikäinen tar över som ordförande för KD Unga vid årsskiftet. Enligt henne är bilden utåt den att KD bara intresserar sig för vissa frågor, som homosexualitet, eutanasi och alkoholpolitik.

Bilden är enligt henne falsk.

- Vi borde med avsikt lyfta fram också andra saker, där vi för en bra politik. Jag är inte med i KD endast på grund av värdefrågorna, säger Lyytikäinen.

Inte liberalisera bara för att vara trendiga

Många unga tänker gröna och liberala tankar. Annika Lyytikäinen säger att också KD Unga tycker att miljöfrågan är viktig och berör framtiden.

Däremot känns det enligt henne som att alla unga inte riktigt vet vad ”den gröna trenden” innebär.

- Inte vill vi liberalisera KD Unga eller KD bara för att rida på vågen och vara trendiga. Vi vill se pragmatiskt på sakfrågorna en för en.

Som exempel nämner hon att Finland borde satsa mer på att exportera sina egna, fungerande lösningar utomlands.

- Ungdomarnas idéer och tankar förändras då de mognar och växer. Där tror jag att vi kan vara ett steg i den processen så att vi blir ett seriöst altenativ för dem, säger Leo Byskata.

Partisekreteraren tänker skärpa linjen

Det är inget fel på stämningen ombord, men en viss oro inför framtiden går att skönja. KD:s popularitet stampar på stället.

En del tyckte inför veckoslutet att det kunde vara dags för ett byte på partisekreterarposten, så att man skulle få in nya idéer.

Asmo Maanselkä får ändå fortsätta på posten, då den främsta utmanaren Mikko Rekimies drog sig ur på partifullmäktiges möte ombord.

Asmo Maanselkä på KD:s partikryssning 2019.
Asmo Maanselkä på KD:s partikryssning 2019. Bild: Yle/ AG Karlsson KD

Maanselkä vill nu starkare försvara det fria ordet och svara på andra utmaningar.

- Vi måste vara mer kritiska än förut i invandringsfrågan.

Starkt stöd för Päivi Räsänen och principen

Riksåklagaren beslutade nyligen att inleda en förundersökning kring en text som partiets tidigare ordförande, nuvarande riksdagsgruppens ordförande Päivi Räsänen skrev år 2004. Enligt riksåklagaren är det skäl att misstänka hets mot folkgrupp.

Diskussionen om värderingarna som bland annat Räsänen står för ploppar upp med jämna mellanrum, men den senaste tiden har den tagit helt ny fart.

Bland Kristdemokraterna ombord verkar det i alla fall inte finnas något behov att förändra linjen. Stödet för Räsänen och själva principen är kompakt.

Partiets tredje viceordförande Sonja Falk ironiserar under frågesporten om att man väl inte får nämna bibeln längre, och åtskilliga andra talturer hörs där man förundrar sig över förundersökningen.

- Då borde man anmäla alla instanser som delar ut bibeln och dess budskap, säger Annika Lyytikäinen.

Förstår ni att en del personer kan bli kränkta av era åsikter?

- Så klart man kan bli kränkt och illa till mods av saker som andra säger. Men det ska man i fortsättningen också få bli. Jag har själv vuxit upp som finlandssvensk i Kouvola och fått höra elaka saker om svenskan varje dag och kan identifiera mig ganska bra. Men det är inte en lösning att kriminalisera.

Precisering klockan 22:51: stödet för KD.

Läs också