Hoppa till huvudinnehåll

20 procent av Svenskfinlands tidningsläsare drabbas av postkonflikten – KSF-vd:n gav sig ut på turné

Anna Hellerstedt
Anna Hellerstedt har dela ut tidningar och lärt sig att tidningsutdelarna är pop. Anna Hellerstedt Bild: Pekka Palmgren/Yle KSF Media,Anna Hellerstedt

De stora finlandssvenska tidningshusen drabbas inte nämnvärt av postkonflikten. Mer än 80 procent av tidningarna distribueras trots konflikten.

Förhoppningen är ändå att man en gång för alla kan lösa konflikten på ett hållbart sätt, säger KSF-medias VD Anna Hellerstedt.

- Majoriteten av våra tidningar går ut i morgondistribution, över 80 procent av läsarna drabbas inte, säger Anna Hellerstedt. Det gäller såväl Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland.

Men 15-20 procent av prenumeranterna borde få tidningen med dagsutdelningen, och de drabbas av poststrejken.

- Det är oerhört tråkigt. Vi har försökt hantera det så långt det bara går och serva våra läsare på bästa sätt, säger man på KSF.

Postens viktiga funktion märks nu

- Vi har öppnat e-tidningen så den är gratis för alla. Det finns ett tjugotal tidningsupphämtningsplatser i Nyland och Österbotten där man kan hämta tidningen, berättar Anna Hellerstedt.

Hon har själv varit ute på "poststrejkturné" där hon träffat läsare som drabbas av poststrejken och delat ut tidningar, både i västra och östra Nyland.

- Det har varit en väldigt förstående situation, många har kommit ganska lång väg för att prata och hämta tidningen. Vi märkte också att posten har en otroligt viktig funktion i vårt samhälle. Där finns också stor sympati för tidningsutdelarna.

Det känns som om det finns en väldig samarbetsvilja där ute, många hämtade tidningar också åt grannarna, berättar Anna Hellerstedt.

Kostnaderna kan bli större

KSF-medias vd Anna Hellerstedt säger sig inte känna till vad poststrejken kostar för tidningshusen.

-15-20 procent av våra prenumeranter drabbas, men vi har inte räknat på kostnaderna.

På HSS-media i Vasa höll vd Niklas Nyberg ledigt på måndagen, vilket kan tolkas som att strejken inte är alltför kritisk för tidningshuset.

I Österbotten är det ännu färre läsare som blir utan sin tidning, berättar Philip Hatt som är chef för kundservicen.

Det är utlandsprenumeranterna och de som finns utanför Österbottens kärnområde som blir utan tidning. Där satsar man nu på e-tidningen.

Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
HSS-medias vd Niklas Nyberg var ledig på måndagen, vilket tyder på att postkonflikten inte slår särdeles hårt mot hans tidningshus. Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet. Bild: YLE/Marcus Lillkvist. chefredaktörer,Vasabladet,Nyberg,chefredaktör

De ekonomiska skadorna är kanske inte så stora för att tidningarna inte kan distribueras, men Philip Hatt pekar på ett större problem.

- Om posten inte fungerar kan man inte sända ut fakturor, och det syns i kassan. Där måste man kanske börja fundera på alternativa distributionsformer, antyder Philip Hatt.

Han påpekar att HSS-media jobbar med att garantera att så många prenumeranter som möjligt får tidningen.

Medieförbundets medlemmar kritiserar inte sitt förbund

Både HSS-media och KSF-media är medlemmar i Medieförbundet.

Andra finlandssvenska utgivare som är medlemmar är Förlags ab Sydvästkusten, Fontana media och Schildts & Söderströms.

Men Anna Hellerstedt på KSF-media ville inte kommentera läget på måndag eftermiddag.

- Det finns kanske inte någon snabb lösning i sikte, men vi får se hur det utvecklas. Vi följer med hela tiden.

"Viktigt att det inte blir en lösning som gör att vi snart igen har en konflikt"

Anna Hellerstedt vill inte heller uttala sig om Medieförbundets förhandlingstaktik när man som enda part stjälpte hela postkonfliktens lösningsmodell.

- Det som är viktigt för oss är förstås att läsarna får sin tidning i morgondistribution. Men det är också viktigt att det inte blir en lösning som gör att vi snart igen har en konflikt.

HSS media påverkas alltså inte så mycket av strejken eftersom man använder ett distributionsföretag som inte har anknytning till posten.

Anna Hellerstedt vill inte kommentera den kalabalik som 700 arbetstagare kan åstadkomma eller sin arbetsgivarorganisations agerande.

Hon upprepar sin förhoppning om en lösning så att posten kan sköta sin distribution på ett effektivt och långsiktigt hållbart sätt.

- Det är uppenbart att Posten har en otroligt viktig funktion i vårt samhälle, upprepar Anna Hellerstedt.

Hon uppmanar alla parter i konflikten att en gång för alla hitta en lösning på konflikten, med tanke på hur hårt det slår mot samhället.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes