Hoppa till huvudinnehåll

Borgå växer västerut - invånare undrar hur våningshus ska få plats vid Västra Mannerheimleden

Flygbild över Borgå.
Tomten som nu ska bebyggas ligger mellan Rådmansgatan, Magnus Erikssonsgatan och Västra Mannerheimleden. Det är vid den högra av det två höga höghusen. Flygbild över Borgå. Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko Borgå,näse

Borgå stad har stora planer på att göra Västra Mannerheimleden till en parkgata. I Näse blir stadsstrukturen redan nu mycket tätare.

En novemberdag reser sig flervåningshusen grå ur eftermiddagsmörkret vid Rådmansgatan i Borgå.

Alldeles intill ligger Västra Mannerheimleden. Biltrafiken in mot centrum av Borgå är tät.

På den smala tomten mellan Rådmansgatan och Västra Mannerheimleden ska det byggas höghus på upp till sex våningar.

- Det kan bli lite trångt. Jag har inte bekantat mig med detaljerna i planen, men det låter trångt, säger Matti Lavonen som bor i kvarteret.

man i grått framför höghus
Matti Lavonen undrar hur de nya husen ska få plats. man i grått framför höghus Bild: Yle/Helena von Alfthan Näse,Matti Lavonen

Borgå stad ska sälja två tomter för ARA-våningshus åt Helsingforsbolaget A-Kruunu. Båda tomterna har byggrätt på 2 000 kvadratmeter våningsyta.

Bostäderna blir i medeltal 51 till 55 kvadratmeter stora och ska ha mellan ett och fyra rum. ARA-bostäder är bostäder som byggs med statligt stöd.

I första hand ska bostäderna hyras ut åt mindre bemedlade, låginkomsttagare och andra som har stort behov av bostad.

Grå novembereftermiddag, hus och gata
De här höghusen ska få nya grannar. Grå novembereftermiddag, hus och gata Bild: Yle/Helena von Alfthan höghus,höghusområden,Näse,Rådmansgatan i Borgå

Bland invånarna är åsikterna delade. En kvinna säger att hon tycker det är bra om området blir livligare; nu känns det som en sovstad. Andra undrar hur det ska gå att hitta plats för nya hus på den smala tomten.

Sven Backman står och putsar sin bil med en trasa på gården. Han tycker inte om planerna på nya hus.

- Jag förstår inte att man kan bygga där. Det är alldeles för smalt och trångt på alla sätt. Alldeles intill stora vägen, säger Backman.

Bakom husen Sven Backman bor i skymtar ett sprillans nytt våningshus som redan står klart. Det händer mycket i området.

Bilar och park
På den här smala tomten ska det byggas höghus. Bilar och park Bild: Yle/Helena von Alfthan Näse,trafik,västra mannerheimleden

På staden ser man längre in i framtiden. Då ska det byggas ännu fler hus längs Västra Mannerheimleden. Och leden ska göras till en parkgata, med plats för cykelväg och trottoar.

Stadsplaneringschef Dan Mollgren tycker det är jättefint att kompletteringsbyggandet i Näse redan kommit i gång.

- När man är så här nära centrum, bara en kilometer från torget, så gäller det att fundera hurdan stad vi vill bygga. En viss täthet är kanske vettig att nå. Då får vi service, då får vi många användare, nya invånare framför allt och mera stadsliv i Borgå, säger Dan Mollgren.

Stadsplaneringschef Dan Mollberg
Stadsplaneringschef Dan Mollgren. Stadsplaneringschef Dan Mollberg Bild: Yle/ Stefan Paavola fastighet,affärslokaler,stadsplanering,stadsplanerare,stadsplanerare,stadsplaneringschef i borgå

Men är det trevligt att bo i ett höghus vid en infartsled och ha mycket trafik utanför fönstret?

- Man kan bygga bra bostäder också längs gatan. Det är inte något nytt i en stad att bygga hus längs en gata. Det är kanske det äldsta receptet av alla. Inte skiljer det här sig från mängden på något jättestort sätt, säger Mollgren.

På bordet har han planer som visar hur allt fler höghus skulle kunna byggas längs Västra Mannerheimleden. De planerna ska ännu gå igenom en lång process.