Hoppa till huvudinnehåll

Här är de: Skidsäsongens intressantaste finländare – kungen av klassiskt, ensamvargen och comebackande kronprinsessor

Iivo Niskanen jublar
Iivo Niskanen axlar de största förväntningarna den här säsongen. Iivo Niskanen jublar Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Iivo Niskanen

Dags igen för världscupen i längdskidåkning. Yle Sporten listar de fem hetaste finländarna inför helgens säsongspremiär i Ruka. Listan toppas av Iivo Niskanen som gett en stormvarning i tävlingarna i november men innehåller också ett par damer som suktar på en comeback till världseliten.

Upplägget för vinterns säsong skiljer sig en del från de senaste åren. I vinter arrangeras inga stora mästerskap vilket innebär att världscupen är det stora målet för de flesta toppåkare.

Yle Sportens listar de intressantaste finländska åkarna i vinter:

1. Iivo Niskanen – ”Träning ger resultat”

Kungen av klassiskt har ett annorlunda upplägg än de senaste åren. Nu satsar han inte endast på en sylvass formtopp. I vinter ska den dubbla OS-mästaren utmana de övriga i världseliten genom hela säsongen.

– Niskanen är en av de mesta talangfulla uthållighetsidrottarna i hela världen. Nu har han dessutom tränat mera mängd än någon annan skidåkare. All möda och svett förväntas ge önskat resultat. Allt tyder på det, på basen av de första tävlingarna uppe i norr. Niskanen är inte längre helt borta i den fria tekniken heller, den sitter allt bättre. I varje klassiskt distanslopp är Niskanen givetvis ett namn för pallen, i år är det möjligt även i skejt, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Det ska bli intressant att se om han klarar av att utmana Kläbo och Bolsjunov i världscupen och dess tourer, funderar Mikael Oivo.

Iivo Niskanen.
Niskanen är ett namn för pallen både i klassiskt och skejt. Iivo Niskanen. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Iivo Niskanen,längdskidåkning

2. Krista Pärmäkoski – ”Nya tag på egen hand”

Finlands skiddrottning överraskade genom att lämna landslaget efter förra säsongen. Nu har hon tränat på egen hand och de första resultaten är hoppingivande.

– Miljöbytet under träningssäsongen har varit bra för Krista Pärmäkoski, och kanske mindre bra för de övriga finländska toppdamerna. För en landslagsgrupp är det sällan bra om den bästa står utanför. Risken är stor att nivån sjunker. Allt verkar ändå ha fungerat väl. För Kristas del kan den här omställningen ha gjort henne ännu vassare. Det behövs. Det vet hon. OS i Peking 2022 hägrar redan, säger Lindholm.

– Jag tror att det var ett klokt beslut av Pärmäkoski att bryta mönstret. Hon har tillhört världseliten i flera år men den stora fullträffen har låtit vänta på sig. Varför inte pröva på nåt nytt i jakten på det där sista steget, anser Chriso Vuojärvi.

Krista Pärmäkoski i farten.
Krista Pärmäkoski har tränat utanför landslaget i år. Krista Pärmäkoski i farten. Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press Krista Pärmäkoski

3. Kerttu Niskanen – ”Back to basics”

Är det här comebacksäsongen? Efter ett par tyngre år bytte Niskanen tränare. Pekka Vähäsöyrinki ersattes av sambon Juho Mikkonen.

– Potentialen finns fortfarande där. Det visade hon då hon vann den klassiska milen i världscupen i Cogne strax före VM i Seefeld i vintras. Synd att hon insjuknade strax före VM. Det kunde ha blivit medalj i sprintstafetten tillsammans med Pärmäkoski, säger Vuojärvi.

– Förra säsongen förstördes till stora delar av överträning. Niskanen kan ta platsen som Finlands näst bästa dam i distanslopp, bakom Krista Pärmäkoski, tror Oivo.

– Så här inför världscupsäsongen ser det hoppingivande ut för de finländska damerna. Det är många som speciellt nämner Kerttu Niskanen, att hon igen är där hon ska vara, tillbaka i världstoppen. Tränarbytet har gjort gott, såväl fysiskt som mentalt. Hon har inlett säsongen på en hög nivå och det är inte alls omöjligt att hon kliver upp på prispallen i årets världscup. Också då samtliga världstoppar är på plats, konstaterar Lindholm.

Kerttu Niskanen.
Kan Kerttu Niskanen göra sig gällande i världscupen den här säsongen? Kerttu Niskanen. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Kerttu Niskanen

4. Ristomatti Hakola – ”Äntligen på pallen?”

Nära men inte ända fram. Tillsvidare. Ristomatti Hakola har nosat på pallplaceringar i världscupen flera gånger.

– Nu bör han ta steget. Skadorna har varit flera under den här träningssäsongen, men Hakola var väldigt rapp i benen redan i början av november. Mycket tyder på en nivåhöjning, vilket ska räcka till podieplaceringar i världscupen, säger Lindholm

Ristomatti Hakola i sprintstafetten i Lahtis där Finland slutade trea.
Hakola jagar sin första pallplacering i världscupen. Ristomatti Hakola i sprintstafetten i Lahtis där Finland slutade trea. Ristomatti Hakola

5. Anne Kyllönen – ”Välkommen tillbaka”

Jokern i det finländska landslaget. Skador har grusat flera säsonger men Kyllönen kan nå gammal god form igen nu då hon har en gedigen träningssäsong i kroppen.

– Kyllönen har under inledningen av säsongen visat att hon har återfunnit formen. Framför allt i sprint. Kan ge bra flankstöd åt Krista Pärmäkoski i världscupsprinterna i vinter, säger Oivo.

– Anne Kyllönen ett av de mest intressanta namnen i den finländska truppen. Nu har det mesta fungerat i träningsväg och Kyllönen var övertygande i säsongsöppningen i Vuokatti. Men, på det internationella planet är det mesta annorlunda. I sprintloppen i den klassiska tekniken kan nog ändå Kyllönen hoppas på finalplats(er). Det skulle vara en stor framgång, säger Lindholm.

Besviken Anne Kyllönen tar av sig skidstavarna efter målgång.
Skador har förstört flera säsonger för Anne Kyllönen. Besviken Anne Kyllönen tar av sig skidstavarna efter målgång. Bild: All over press. Anne Kyllönen,Världsmästerskapen i nordisk skidsport,skidåkning

Framtidsnamnet: Alexander Ståhlberg

Glenn Lindholm lyfter fram också en ung finlandssvensk skidåkare som har ett stort mästerskap framför sig. Norrvalla Ski Teams 17-åriga Alexander Ståhlberg kommer att delta i Youth Olympic Games i Lausanne i januari.

– Upplägget är snarlikt som i de olympiska spelen. Alexander Ståhlberg ska nog vara med och kämpa om framskjutna placeringar. Ståhlberg har inlett säsongen riktigt bra och det är nog bara en sjukdom som kan förstöra det hela den här vintern. Medaljvittring i Lausanne, säger Lindholm.

Alexander Ståhlberg har vunnit många medaljer i P17-klassen.
Alexander Ståhlberg. Alexander Ståhlberg har vunnit många medaljer i P17-klassen. Bild: Privat. längdskidåkning,alexander ståhlberg

Läs också

Nyligen publicerat - Sport