Hoppa till huvudinnehåll

Hyresgäster i kläm i Borgå på grund av krisbyggnadsbolaget Sisco

Hus med hyresbostäder.
Vid Bärbäcksgatan i Haiko finns 44 hyresbostäder. Hus med hyresbostäder. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,hyreshus,Bärbacksgatan Haiko

Många före detta hyresgäster har problem med att få tillbaks den hyresgaranti de har betalat.

Då byggbolaget Sisco söks i konkurs och är misstänkt för bland annat förskingring och bedrägeri har många hyresgäster hamnat illa ut i Borgå. De får inte tillbaka den hyresgaranti som de har betalat.

I Östnyland har Sisco vuokraus Oy hyrt ut omkring 100 lägenheter i Borgå och Sibbo.

Meri Liikanen flyttade in i en splitterny tvåa i Haiko för drygt två år sedan. Problemen med hyresvärden Sisco vuokraus Oyj började efter cirka ett års boende.

- Invånarna här lade märke till att fel och brister i hyresbostäderna, som problem med värmen, trasiga tvätt- och diskmaskiner inte reparerades, säger hon.

Hyresgästerna på Bärbacksgatan 1 håller kontakt med varandra via en egen Facebookgrupp. Antalet hyreslägenheter i Haiko är 44.

Hus med hyresbostäder.
Hyresgarantin är satt till 1 515 euro för alla hyresgäster Hus med hyresbostäder. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,hyreshus,Bärbacksgatan Haiko

Själv flyttade Meri Liikanen ut i oktober i år. Hyresgarantin - tre månaders hyra - totalt 1 815 euro har hon inte sett röken av. Detsamma gäller många andra före detta hyresgäster som har flyttat.

Många polisanmälningar

- Åtminstone sex personer i vår Facebookgrupp har nu gjort en polisanmälan, då de inte har fått tillbaks hyresgarantin, säger Meri Liikanen.

Polisen utreder för tillfället byggbolaget Siscos verksamhet. Sisco har under de fem senaste åren byggt cirka tusen bostäder på olika håll i Nyland.

Brottsmisstankarna handlar om misstänkt grov oredlighet som gäldenär, grov förskingring och grovt bedrägeri.

Det är en bank som har sökt Sisco Oy i konkurs. Bolaget har i sin tur ansökt om skuldsanering.

Hus med hyresbostäder.
Hus med hyresbostäder. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,hyreshus,Bärbacksgatan Haiko

Hyresverksamheten fortsätter som förr i Borgå och Sibbo och på många andra orter. Först under namnet ZN Vuokra-asunnot Oy nu under namnet Renteks Oy.

På finska Yle har MOT. redaktionen flera gånger granskat Siscos verksamhet.

Bedrövade hyresgäster

För Meri Liikanen och de andra hyresgästerna har det varit snårigt och besvärligt att få kontakt med representanter för Sisco och företagen som numera sköter hyresverksamheten.

Renteks svarar inte heller då Yle Östnyland försöker ringer upp.

Efter många försök att få sina pengar tillbaka är en polisanmälan en klen tröst för Meri Liikanen.

- Vi invånare har en dålig sits. Vi har ringt till många instanser och personer för att få våra pengar, men ingen verkar kunna eller vilja hjälpa oss, säger hon. En polisanmälan är allt vad vi kan göra.