Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ombytta roller i postkonflikten - därför föll lösningsförslaget

En kvinna håller upp händerna när hon går genom en dörr.
Riksförlikningsman Vuokko Piekkala hade inga goda nyheter om postkonflikten när hon träffade medierna på söndagen. En kvinna håller upp händerna när hon går genom en dörr. Bild: Lehtikuva/Yle strejker,kommentarer,freddi wahlström

Rollerna i postkonflikten byttes på söndag - speciellt rollen som nej-sägare. Om det tidigare var Post- och logistikunionen PAU som vägrade skriva under ett kollektivavtal utan en lösning för de 700 postsorterarna så är det nu arbetsgivarorganisationen Medieförbundet som säger nej.

Medieförbundet är den som postsorterarna skulle skriva nytt avtal med, vilket PAU var rädd för att skulle innebära sämre löner.

De fyra utredarna, Jukka Ahtelas, Lauri Ihalainens, Lasse Laatunens och Ann Selins, förslag gick ut på att postsorterarna nog flyttar till postens dotterbolag, men att deras kollektivavtal inte förändras på något sätt. Det vill säga att PAU och Paltas gamla avtal skulle fortsätta gälla. Det här skulle duga för nästan alla: PAU, som tidigare motsatt sig flytten, servicearbetsgivarna Palta och Posten själv.

Medieförbundet däremot ville inte gå med på det här, utan säger att man skriver sina egna avtal. Om Posten vill annat, så får den allt ta tillbaka sina paketsorterare, lyder budskapet.

Man kanske hade tänkt att Medieförbundet ändå skulle böja sig inför trycket från de andra och från regeringshåll.

På tal om regeringen är det säkert ingen överraskning att gårdagens besked kom som en oönskad lillajulsklapp till Socialdemokraterna. Statsminister Antti Rinne, som tidigare på söndagen hade lovat att ge en kommentar till Yle, fann sedan ingen tid när kvällen kom.

Rinne har själv blandat sig i konflikten. I september till exempel kom han med sin egen lösning: en engångsersättning till postsorterarna. I torsdags däremot lovade han att göra slut på så kallad "avtalsshopping" i detta land - ett löfte som han tycks börja backa ifrån så småningom.

Nu får vi se vad statsministerns och kommun- och ägastyrningsministern, Sirpa Paatereros (SDP), nästa steg är. Vi får också se vem som egentligen tar det nästa steget. De fyra utredningspersonerna är det i alla fall inte. De sade med bestämd ton i går kväll att de nu ger de upp försöken och går hem och vilar.