Hoppa till huvudinnehåll

Martin Johnsrud Sundby är med i Ruka trots dubbelt magplask i den norska längdpremiären: "Det är inte normalt för skidåkare på den här nivån"

Martin Johnsrud Sundby står på prispallen.
Martin Johnsrud Sundby vann VM-guld i Seefeld i februari 2019. Martin Johnsrud Sundby står på prispallen. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har haft en jobbig försäsong och det ville sig inte heller då den norska skidsäsongen startade i Beitostølen. På lördagen var Sundby 2.28 efter täten på 15 kilometer och på söndagen tog han sig inte i mål. Den regerande världsmästaren finns ändå med i den 20-mannatrupp som åker till världscuppremiären i Ruka.

För en månad sedan samlades det norska landslaget i Trondheim för att mäta sig mot varandra.

Martin Johnsrud Sundby fick inte alls till det och åkte hem.

– Det stod en mur där. Det var bara att beställa flygbiljetter hem och erkänna att kroppen inte fungerade.

Av allt att döma letar 35-åringen fortfarande efter formen. Då den norska eliten under veckoslutet samlades för den nationella säsongspremiären i Beitostølen slutade det hela i magplask för Sundby.

Långt efter täten

På lördagens 15 kilometer klassiskt var Sundby 31:a, 2.27,8 efter segraren Didrik Tønseth. På söndagen åkte herrarna 15 kilometer i fristil och då valde Sundby att kasta in handduken.

Efter 7,2 kilometer låg han 23 sekunder bakom ledaren Hans Christer Holund och bröt strax därefter.

– Det fungerade inte, sade Sundby strax efter det till NRK.

Simen Hegstad Krüger åkte i mål som etta i fristilsloppet, 3,7 sekunder före tvåan Martin Løwstrøm Nyenget och 8,7 sekunder före trean Holund.

"Det var inte min helg"

Några timmar senare kom Sundby med ett skriftligt utlåtande.

– Det var inte min helg. Förmodligen ser vi i Ruka en bättre utgåva av mig.

Landslagstränaren Eirik Myhr Nossum kunde inte ge några klara besked.

– Det är alltid bekymmersamt då folk tvingas bryta, men jag får ta ett snack med honom. Det är inte normalt för skidåkare på den här nivån.

Brandsdal och Østberg saknas

Världscupen inleds i Ruka på fredag och distansloppen körs under veckoslutet. På lördag åks 15 kilometer i klassisk stil och på söndag gäller samma distans, men som jaktstart och i fristil.

Det norska laget har presenterats. På herrsidan saknas den förkylde sprintspecialisten Eirik Brandsdal samt Beitostølentvåan Martin Løwstrøm Nyenget.

Damlaget får klara sig utan förra säsongens världscupsegrare Ingvild Flugstad Østberg och Lotta Udnes Weng. Weng vill satsa på träning, medan Østberg nyligen meddelade att hon skjuter upp sin säsongspremiär på grund av hälsostrul.

Norska truppen till Ruka:

Damer:
Therese Johaug, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Tiril Udnes Weng, Anna Svendsen, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mari Eide, Ane Appelkvist Stenseth, Anne Kjersti Kalvå

Herrar:
Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg, Sindre Bjørnstad Skar, Erik Valnes

Läs också

Nyligen publicerat - Sport