Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologiska världsorganisationen: Rekordhöga halter av växthusgaser i atmosfären

De franska och schweiziska Alperna täcks delvis av moln och atmosfären ovanför ser kylig ut i solskenet.
År 2018 var halterna av växthusgaser högre än medletalet de tidigare decennierna. Ökade haöter av växthusgaser i atmosfären så som koldioxid och metan bidrar negativt till klimatförändringen. De franska och schweiziska Alperna täcks delvis av moln och atmosfären ovanför ser kylig ut i solskenet. Bild: Gustaf Antell Alperna,Franska Alperna,atmosfär,atmosfären (jorden),Franska alperna,Droisy,atmosfäriska vetenskaper

Mängderna växthusgaser i atmosfären fortsätter att öka - det slår Meteorologiska världsorganisationen WMO fast i idag. Koncentrationen av både koldioxid och metan i atmosfären ökade ifjol jämfört med 2017.

- Det finns inga tecken på avmattning av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären. Trots de löften som länderna gett i Parisavtalet om klimatförändringar, sade Meteorolgiska världsorganisationens generalsekreterare, finländaren Petteri Taalas.

Demonstration under klimatmötet i Paris 2015.
Under klimatmötet i Paris 2015 demonstrerade många till förmån för klimatet. Demonstration under klimatmötet i Paris 2015. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT klimatmöte 2015

FN-organet WMO gav idag ut sitt dokument Greenhouse Gas Bulletin. Där slår WMO fast att koncentrationen av både koldioxid och metan har ökat från år 2017 till 2018.

Koncentrationen av koldioxid i atmosfären var 407,8 miljondelar år 2018 jämfört med 405,5 år 2017.

Koldioxid stannar i atmosfären i flera århundraden och i världshaven ännu längre.

Den andra december inleds FN:s klimattoppmöte i Madrid - WMO:s färska siffror är ett av dokument som är används som underlag för mötesdelegaternas diskussioner.

Källor: WMO Gas Bulletin, Reuters

Läs också