Hoppa till huvudinnehåll

Nu når sympatistrejkerna också Östnyland

Från och med den här veckan syns sympatistrejkerna för poststrejken även i Östnyland – i Sibbo har bussarna stått stilla och i Lovisa kan det bli tyst i hamnen.

På måndagen är det främst Sibbo som berörs av sympatistrejkerna. Det här då AKT:s utvidgade sympatistrejk började omfatta Helsingforsregionens trafik HRT. HRT uppskattar att ungefär 70 procent av bussturerna blir okörda under måndagen.

Busstrejken påverkade på måndagen bland annat skoleleverna i Sibbo. I Sibbo finns cirka 900 elever som använder kollektivtrafik för sina skolresor.

Kommunen valde att inte ordna någon specialskjuts utan bad i stället vårdnadshavarna att räcka ut en hand för att hjälpa eleverna att ta sig till skolorna.

Sympatistrejken som omfattar HRT inleddes måndagen 25.11 kl. 03.00 och pågår fram till tisdag 26.11 kl. 03.00.

"Vi strejkar så länge det behövs"

Parkeringsplatsen utanför Postens kontor i Borgå är tom när Yle Östnyland är på besök på måndag morgon. Så här har den sett ut de två senaste veckorna och det ser den ut att få fortsätta göra.

- Jag tror att vi alla här i Borgå orkar fortsätta strejka så länge som det behövs, säger Anders Lindblad, vice förtroendeman vid Posten i Borgå.

Lindblad, som också fungerat som strejkvakt de senaste veckorna, säger att det är synd om kunderna och att han hade räknat med att komma på jobb i dag.

- Hellre skulle vi vara på jobb. Det är klart att man blir lite trött på det i längden men vi står här för att det är nödvändigt.

Lindblad berättar att det känns fint med sympatiyttringar.

- Jag tror att vi med hjälp av dem kan få ett snabbt slut på den här strejken.

Strejkvarsel kan påverka Sköldvik och Lovisa hamn.

På måndagen kom också besked om att bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT varslar om en utvidgning av sin sympatistrejk så att den också berör stuvarna.

I Östnyland skulle detta beröra cirka 30 stuvare i Lovisa hamn. Yle Östnyland har försökt nå Lovisa hamn för en kommentar.

I december kan också företag i Sköldvik påverkas av en strejk. På söndag kväll kom besked att förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrin hade misslyckats.

Det här kan leda till en omfattande strejk mellan den 9 och 11 december inom tio olika industrier. Strejken skulle beröra tiotusentals arbetstagare runt om i Finland.

Vid Neste uppger man att verksamheten än så länge inte påverkats och att man ännu inte kan ta ställning till följderna av en möjlig strejk.