Hoppa till huvudinnehåll

Robert Helenius boxas redan på lördag i Estland: "Det här är en mellanmatch som tar mig tillbaka till Amerika"

Robert Helenius spänner musklerna.
Robert Helenius går en match i Estland. Robert Helenius spänner musklerna. Bild: Rex Features/All Over Press Robert Helenius

Tungsviktsboxaren Robert Helenius har under de senaste åren inte lyckats ta de karriärsteg som han hoppats på. Trots knockoutförlusten mot Gerald Washington i somras är siktet fortsättningsvis inställt på världstoppen. En seger mot brasilianaren Mateus Roberto Osorio ska ta Helenius tillbaka till USA.

Helenius meddelar på spelbolaget Pafs webbplats att han redan på lördag kommer att gå en match i Narva i Estland. Där kommer brasilianaren Mateus Roberto Osorio att stå för motståndet.

– Efter att ha vunnit den här matchen väntar en match i USA. Det här är en mellanmatch som tar mig tillbaka till Amerika. Året har såklart sett annorlunda ut än jag planerade. Jag siktar fortfarande på en VM-match, men nu tar jag en match i taget, säger 35-åringen som har växt upp i Borgå.

I juli boxades Helenius mot Gerald Washington i Minnesota. Washington vann matchen på knockout i den åttonde ronden.

– Amerikanerna gillade vad de såg i somras och efter förlusten i Minneapolis fick vi mejl där de sade att de vill se Robert i USA igen, säger tränaren Johan Lindström.

– Matchen i USA har spikats, men vi vet ännu inte var den går och vem som står för motståndet. Det finns olika alternativ och en repris mot Washington kan vara möjlig.

"Jag kan bara påverka framtiden"

Helenius säger att han har djupanalyserat sommarens knockoutförlust.

– Jag har sett matchen i efterhand och funderat på hur det kändes just då. Jag har lagt märke till att jag gjorde tekniska misstag. Då man gör misstag i boxning blir man långsammare och några förlorade hundradelar gör skillnad.

– Såklart grämer förlusten i USA. Skulle jag ha vunnit skulle jag nu befinna mig i en helt annan position. Det går ändå inte att påverka historien – jag kan bara påverka framtiden, säger Helenius.