Hoppa till huvudinnehåll

Sådana följder fick strejken under måndagsmorgonen: Det blev inget trafikkaos, transportfacket AKT tar med stuvarna i strejken

Det blev ingen lösning på postkonflikten på söndag kväll, vilket innebär att strejkåtgärderna utvidgades i dag, måndag.

Så här påverkade strejken Svenskfinland under måndagsmorgonen:

Medieförbundet sade nej - paketsorterarnas öde avgjorde

Stötestenen var fortsättningsvis de 700 paketsorterarnas öde.

Trots att konfliktens ursprungliga parter - Post- och logistunionen PAU och arbetsgivarorganisationen Palta - var överens om lösningen, nåddes ingen överenskommelse. Det här beror på att Medieförbundet - den arbetsgivarorganisation som paketsorterarna nu lyder under - vägrade godta förslaget om paketsorterarnas arbetsvillkor.

Enligt Medieförbundet är förbundet inte en del av avtalet mellan PAU och Palta, och kan inte tvingas bli det. Förbundets vd säger att Posten själv valt att byta kollektivavtal och flytta över paketsorterarna till Medieförbundet.

Läget är exceptionellt, eftersom Posten som bolag skulle varit berett på en lösning som motsvarar läget före övergången till ett billigare kollektivavtal för paketsorterarna, men Medieförbundet säger nej.

Postunionen har ändå som villkor att situationen med paketsorterarna måste ingå i helhetslösningen, vilket ledde till att också facket förkastade förslaget.

Trafiken påverkas av sympatistrejker

Nu omfattar strejken, förutom postgången, också postens tjänstemän och försäljningsverksamheten. Det är endast dagstidningsutdelningen samt viktiga försändelser gällande hälsa och säkerhet som inte berörs av strejken.

I dag, måndag, påverkas trafiken av sympatistrejker. I huvudstadsregionen blir en stor del av bussturerna okörda, då bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT sympatistrejkar fram till klockan 03 på natten.

Lokaltågen och spårvagnarna går som vanligt, men förseningar kan förekomma.

Finnair ställer in nästan 300 flyg och passagerarfärjorna till bland annat Stockholm, Mariehamn och Åbo påverkas också.

Strejken kan fortsätta fram till den 22 december, om ingen lösning hittas före det.

Fler misslyckade förhandlingar - strejkvarsel också av industrifacket

På söndag kväll kom också beskedet om att förhandlingarna mellan industrifacket och Teknologiindustrin hade misslyckats. Förhandlingarna har beskrivits som riktgivande för de kollektivförhandlingar som ännu ska föras.

Industrifacket, fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN och fackförbundet Pro meddelade därefter om en omfattande strejk som planeras pågå mellan den 9 och 11 december, och omfatta kring 100 000 arbetstagare runt om i Finland.

Enligt facket vill arbetsgivarna inom alla avtalsområden nu försvaga betydligt arbetstagarnas villkor.