Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Antti Rinne träffar premiärminister Dmitrij Medvedev i Moskva i dag - väntas diskutera sopor och skog

Antti Rinne.
Antti Rinne. Bild: Karoliina Simoinen / Yle Antti Rinne,politiker,politik,regeringsförhandlingar,Finlands Socialdemokratiska Parti

På måndag eftermiddag tar premiärminister Dmitrij Medvedev emot kollegan Antti Rinne i den ryska regeringens representationshus i centrum av Moskva.

De ska bland annat diskutera miljö- och energifrågor. Också förhållandet mellan EU och Ryssland kommer upp, eftersom Finland just nu är EU-ordförande och statsministern har ansvar för EU-politiken.

Inget nytt är att vänta då det gäller de stora internationella frågorna. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och EU:s sanktionspolitik går vidare.

Rinne och Ukraina

Tidningen Ilta-Sanomat har letat fram tidigare uttalanden av Antti Rinne och bland annat upptäckt att han har talat om det som händer i Ukraina med orden ”situationen i Ukraina”.

Han har alltså undvikit ord som kris eller krig. I Ryssland hävdar politikerna att ett inbördeskrig pågår i Ukraina.

Sopor och skog

Finländska företag har stort kunnande och enorma möjligheter på den ryska marknaden för miljövänlig teknik. Särskilt den katastrofalt dåliga ryska sophanteringen skulle må bra av att få in finländsk expertis.

Det här kommer Rinne och Medvedev säkert tala om. Också kunnande inom skogsbruk är ett område där Finland har mycket att ge – och pengar att tjäna.

Kärnkraftbygget går långsamt

En fråga som premiärminister Medvedev sannolikt tar upp är Fennovoimas kärnkraftverksbygge i Hanhikivi. Ryska Rosatom är huvudleverantör och finansierar också delar av bygget.

De finländska myndigheterna har inte varit nöjda med dokumentationen av hur bygget sköts. Därför har Fennovoima ännu inte fått bygglov.

I augusti sa Rosatoms generaldirektör Aleksej Lichatjev till Yle att Finland borde önska se kärnkraftverket i funktion lika mycket som Ryssland önskar det.

Mötet i Moskva ska enligt planerna börja vid middagstid finsk tid. Efter mötet träffar Antti Rinne och Dmitrij Medvedev pressen.

Statminister Rinne har också lovat informera de finländska journalisterna vid ett särskilt möte på Finlands ambassad i Moskva.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes