Hoppa till huvudinnehåll

Två präster i Argentina dömdes till över 40 års fängelse för sexuella övergrepp i skola för döva barn

Offer för sexuellt våld i Argentina utamför den domstol som dömde två präster till långa fängelsestraff
Offer för sexuellt våld väntar utanför den domstol som dömde de tre männen till långa fängelsestraff 25.11.2019. Offer för sexuellt våld i Argentina utamför den domstol som dömde två präster till långa fängelsestraff Bild: AFP / Lehtikuva Argentina,präster,sexuellt utnyttjande,Sexuellt utnyttjande av barn,Mendoza

En domstol i Argentina har dömt två katolska präster till långa fängelsestraff för sexuella övergrepp på barn. Också en tidigare trädgårdsmästare vid skolan dömdes.

Övergreppen - som också inkluderade våldtäkt - skedde på en katolsk skola för döva och hörselskadade barn i staden Mendoza under åren 2004-2016.

Barnen var i åldern 4-6 år.

Den italienska prästen Nicola Corradi och den argentinska prästen Horacio Corbacho dömdes till 42 respektive 45 års fängelse medan den anställda trädgårdsmästaren Armando Gomez dömdes till 18 års fängelse.

Den argentinska prästen Nicola Corradi (till vänster), den argentinska prästen Horacio Corbacho (längst bak) och den tidigare trädgårdsmästaren Armando Gomez (i mitten) först till domstolen
Den argentinska prästen Nicola Corradi (till vänster), den argentinska prästen Horacio Corbacho (längst bak) och den tidigare trädgårdsmästaren Armando Gomez (i mitten) först till domstolen Den argentinska prästen Nicola Corradi (till vänster), den argentinska prästen Horacio Corbacho (längst bak) och den tidigare trädgårdsmästaren Armando Gomez (i mitten) först till domstolen Bild: AFP / Lehtikuva Argentina,präster,sexuellt utnyttjande,Sexuellt utnyttjande av barn,Mendoza

Den 59-åriga Corbacho och den 83-åriga Corradi har suttit i förvar sedan de greps för tre år sedan misstänkta för att ha förgripit sig sexuellt på barnen vid skolan.

Domstolen fann männen skyldiga på 20 punkter. Offren - tio elever vid skolan - var alla minderåriga då övergreppen skedde.

Prästerna hade ansvar för de minderåriga barnen

Domstolen ansåg att det var särskilt graverande att prästerna hade ansvar för barnens välbefinnande och att barnen var minderåriga och bosatta på skolan.

Också en 42-årig japansk nunna, Kosaka Kumiko, har åtalats för medbrottslighet. Hon greps efter att själv ha överlämnat själv till myndigheterna.

Tidigare dömdes en annan av kyrkans tidigare anställda till tio års fängelse för sexuellt utnyttjande av fem barn.

Ytterligare 14 åtalade kommer att ställas inför rätta i fall som berör samma skola.

En kvinna håller upp bilder av de personer som åtalas för sexuella övergrepp på barn.
En kvinna håller upp bilder som föreställer personer som åtalas för sexuella övergrepp på barn. En kvinna håller upp bilder av de personer som åtalas för sexuella övergrepp på barn. Bild: AFP / Lehtikuva Argentina,präster,sexuellt utnyttjande,Sexuellt utnyttjande av barn,Mendoza

Källor: Reuters, AFP

Läs också