Hoppa till huvudinnehåll

Viking Line överväger att flagga ut sina fartyg till följd av strejken

Viking Amorella, ett stort vitt och rött fartyg, står i Åbo hamn.
Viking Amorella stod i Åbo hamn på måndagsmorgonen. Viking Amorella, ett stort vitt och rött fartyg, står i Åbo hamn. Bild: Kalle Mäkelä / Yle Viking Line,M/S Amorella,Åbo hamn

Det kan bli aktuellt att se över flaggningen på Viking Lines fartyg till följd av strejken enligt vd Jan Hanses.

– Vill vi att våra kunder inte ska drabbas av något liknande i framtiden kan det bli värt att titta på att variera flaggan på ett annat sätt än hittills, säger Jan Hanses, som poängterar att man inte är part i målet och inte kan påverka konflikten.

Kommunikationsdirektör på Viking Line, Johanna Boijer-Svahnström säger att Viking Lines personal inte vill strejka.

– De jag har pratat med vill inte strejka och känner att de inte är part i konflikten, nu går vår personal i land och löneutbetalningarna upphör, det är inte kul för dem heller, säger hon.

Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström och vd Jan Hanses sitter på var sin sida om ett träbord och ser allvarliga ut.
Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer Svahnström och vd Jan Hanses säger att rederiet överväger att flagga ut sina finska fartyg med anledning av Sjömansunionens pågående sympatistrejken. Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström och vd Jan Hanses sitter på var sin sida om ett träbord och ser allvarliga ut. Bild: Ann-Christine Karlsson/Ålands radio och tv Viking Line,Jan Hanses,utflaggning,johanna boijer-svahnström

Jan Hanses anser att strejken är samhällsfarlig eftersom den påverkar all utrikestrafik. Regeringen borde ingripa menar han.

– Vi har ju en före detta fackpamp som statsminister, månne inte han skulle ha förutsättningar att klara av det här, säger Hanses.

Text: Axel Eriksson, Ålands radio och tv

Läs också