Hoppa till huvudinnehåll

Bilskolorna i Borgå svarar: Vi har inte haft en priskartell

Bild på person som kör bil medan en annan gör anteckningar bredvid.
Bilskolorna nekar till kartellanklagelserna och säger att prishöjningen var naturlig. Arkivbild. Bild på person som kör bil medan en annan gör anteckningar bredvid. Bild: Mostphotos bilskolor,bilskola

Bilskolorna i Borgå som prickats av Konkurrens- och konsumentverket nekar till anklagelserna. De är missnöjda med hur KKV agerat i frågan. Vi har talat med alla tre bilskolor.

- De här anklagelserna är helt gripna ur luften. Jag är mycket besviken på att man anklagar oss på det här sättet, säger vd Timo Anttila på Porvoon Auto-opisto.

Enligt Konkurrens- och konsumentverket har flera bilskolor i Nyland kommit överens om att höja priset på undervisning för B-körkort.

Tre bilskolor i Borgå har enligt KKV kommit överens om att höja priset med 600 euro 2013. Det fanns då ett tryck att höja priserna på grund av ny lagstiftning, så priserna skulle ha stigit också utan en överenskommelse.

"Ingen överenskommelse"

Timo Anttila på Porvoon Auto-opisto säger att de inte kommit överens om priser med de andra bilskolorna i Borgå

- När de här förändringarna kom så landade priserna förstås på ungefär samma nivå i alla bilskolor. De har samma fasta kostnader: det är lokaler, tvåspråkig undervisning och lärare på månadslön, säger Anttila.

Han tar upp de förändringar som skett i branschen ifjol. År 2018 förnyades körutbildningen så att antalet obligatoriska timmar minskade.

Timo Anttila undrar hur eleverna ska hinna lära sig allt som behövs och vart branschen är på väg som det ser ut nu.

En bilskola fotad från andra sidan gatan.
Borgå bilskola. En bilskola fotad från andra sidan gatan. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,bilskolor,korsningar (plats),körkort,körundervisning,borgå bilskola

På Borgå bilskola säger vd Helen Högström att hon har en annan syn på vad som skett än Konkurrens- och konsumentverket.

- Det här är Konkurrens- och konsumentverkets åsikt. Vår åsikt om hur sakerna gick till är annorlunda, säger Högström.

Hon betonar att bilskolorna måste ändra på sin prissättning i början av 2013, eftersom en ny lag ledde till att undervisningen innehöll fler körlektioner och teorilektioner än tidigare.

Det skulle vara bra om alla skulle förstå att det här bara var Konkurrens- och konsumentverkets åsikt, och det är Marknadsdomstolen som fattar beslut― Helen Högström, Borgå bilskola

Beskedet kom inte som en överraskning för Högström, eftersom det gjorts undersökningar sedan 2016.

- Det far nu till Marknadsdomstolen. Det skulle vara bra om alla skulle förstå att det här bara var Konkurrens- och konsumentverkets åsikt, och det är Marknadsdomstolen som fattar beslut. Det är lättare att prata om saken när vi får deras beslut och saken har utretts, säger vd Helen Högström på Borgå bilskola.

En bilskola i nedervåningen av ett gult hus.
Driver's Club nekar till anklagelserna. En bilskola i nedervåningen av ett gult hus. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,bilskolor,korsningar (plats),körkort,körundervisning,bilskola

På Driver's Club säger vd Mika Sorajoki att han är bestört och förvånad över hur KKV agerat. Han nekar också till att bilskolorna i Borgå skulle ha haft en priskartell.

- Vi har aldrig kommit överens om priser. Vi är inte i gräl heller, men det skulle säkert inte ens gå att ha en överenskommelse om priser. Det skulle inte hålla, säger Sorajoki.

Det blev en riksnyhet med stor medieuppmärksamhet med en gång― Mika Sorajoki, Driver's Club

Ärendet går vidare till Marknadsdomstolen. Där hoppas Sorajoki på att bilskolorna ska vinna.

Han är fundersam över vilken stor medieuppmärksamhet fallet fått före det gått till domstol, när bara Konkurrens- och konsumentverket uttalat sig .

- Det blev en riksnyhet med stor medieuppmärksamhet med en gång. Vi blev genast utpekade som skyldiga utan att kunna försvara oss, säger Sorajoki.

Enligt Konkurrens- och konsumentverket höjde Borgå bilskola, Drivers’ Club och Auto-opisto priset för B-kortets undervisning med 600 euro i januari 2013.

Enligt KKV följde de den här prisnivån tills två nya företag inledde sin verksamhet i Borgå hösten 2014, och försökte då få de nya företagarna att höja priset för undervisningen med 300–400 euro.

Läs också