Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsstjärnan Pamela Degerman avslutade sin karriär våren 2018, men fortsätter ändå spela: ”Jag älskar handboll”

Pamela Degerman
Pamela Degerman var en fruktad målskytt i damernas FM-serie. (Arkivbild) Pamela Degerman Bild: Yle/ Patric Westerlund bk-46 damhandboll

Handbollsspelaren Pamela Degerman avslutade sin karriär på elitnivå våren 2018. Hon har ändå inte kunnat hålla sig borta från handbollsplanerna. Nu spelar hon för sitt BK-46 i division 1.

Att vi stämmer träff i idrottshallen i Karis är väl ganska givet. Hallen har i åratal varit, och är, Pamela Degermans andra hem. Trots att karriären på toppnivå är över kommer hon till den kära hallen minst ett par gånger i veckan för att spela handboll.

- Jag älskar handboll och feelingen i laget och det är roligt att komma på träning. Och när det är match tänder ju alla till, säger hon.

Kändes skönt att sluta

Det att BK-46 spelar i den näst högsta serien betyder enligt Pamela Degerman ingalunda att laget inte skulle gå in för att vinna varje match. Det här trots att det inte är samma allvar som i FM-serien.

Pamela Degerman säger att det kändes skönt att sluta på FM-nivå våren 2018 då BK-46 vann brons. Då var hon 35 år.

- Jag märkte att kroppen helt enkelt inte höll ihop längre för spel i FM-serien. Det tog till exempel många dagar efter en lite tuffare match att återhämta sig och vardagen blev jobbig.

- Jag hade inte längre samma gnista att satsa på handbollen som jag haft tidigare, säger hon.

På skoj på näst högsta serienivån

Hon säger att tanken att fortsätta spela på näst högsta serienivån, division 1, hela tiden fanns där.

Säsongen 2018-19 spelade hon enligt egen utsago ”mest på skoj” med BK-46:s oldieslag, för att den här säsongen spela med BK:s damlag i samma serie, division 1.

- På hösten efter beslutet att sluta på FM-nivå saknade jag nog emellanåt de tuffare matcherna.

Pamela Degerman hoppas fram och kastar bollen.
Förutom en säsong i Sverige och två i Åbo IFK har Pamela Degerman varit BK-46 trogen. (Arkivbild) Pamela Degerman hoppas fram och kastar bollen. Bild: Yle/Patric Westerlund handboll,BK-46,Karis,Raseborg,Västnyland,bk-46 handboll

Att börja spela handboll endast för att det är kul, efter att i omkring femton säsonger spelat på allvar, är inte lätt.

- Till en början var det en utmaning. Det var svårt i början att acceptera att passningarna for lite varstans och att vi förlorade matcher.

- Så småningom lärde jag mig att tänka att det här är ju bara på skoj, småler Degerman.

Pickala HD tänder, det är Sjundeå mot BK

Hon säger att hon i vissa matcher fick känna av att hon hade spelat i FM-serien. En del motståndare behandlade henne med lite hårdare tag.

Oftast är tacklingarna eller kontakterna inte lika tuffa i division 1 som i den högsta serien.

- Under första säsongen i division 1 saknade jag det ibland. Man blir ju van att ta och ge smällar i handboll. Man tänder lite extra till i det skedet.

Men, visst tänder BK:arna till lite extra i vissa division 1-matcher också. Speciellt mot de lag där det finns sådana spelare som spelat i FM-serien, men nu trappat ned till näst högsta serien.

Porträttbild på Pamela Degerman.
Pamela Degerman följer flitigt med vad som händer inom handboll. Porträttbild på Pamela Degerman. Bild: Bubi Asplund / Yle handboll,handbollsspelare,Handbollsspelare (Damer),BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,bk-handboll

Då jag nämner Sjundeålaget Pickala HD glimtar det till i Pamela Degermans ögon. Sjundeå mot BK är alltid lite extra, säger hon.

- Just de matcherna var de roligaste i fjol. Pickala HD hade i fjol ännu flera före detta FM-seriespelare än i år.

- I Granis lag finns flera sådana spelare som säkert skulle kunna spela i FM-serien ännu. De spelarna har av olika orsaker valt att spela i division 1.

Blev van med förluster i fjol

BK-46, som gav bort sin plats i högsta serien, består den här säsongen av några äldre, men framför allt av yngre spelare.

- Om jag jämför hurdan inställningen var i fjol i det så kallade oldieslaget och hur den är nu, så tar man det här nog mera på allvar. Visst spelar vi för att det är roligt, men nog var det mera skämt och skratt i fjol, säger Degerman.

Jag är ju ändå en tävlingsmänniska, men jag har lyckats justera hjärnan på det viset att jag förstår att livet inte går under fast man förlorar ibland― Handbollsspelare Pamela Degerman.

BK-damernas säsongsstart i den näst högsta serien har inte varit så lysande. Av fyra matcher har laget lyckats vinna endast en.

- Jag blev ganska van med förlusterna i oldieslaget i fjol. Jag tror vi vann endast en match på hela säsongen, skrattar hon.

Degerman säger att det tar på att förlora.

- Jag är ju ändå en tävlingsmänniska, men jag har lyckats justera hjärnan på det viset att jag förstår att livet inte går under fast man förlorar ibland.

Pamela Degerman
Pamela Degerman har gjort långt över tusen mål i FM-serien. (Arkivbild) Pamela Degerman Bild: Yle/ Patric Westerlund bk-46 damhandboll

Handboll har betytt och betyder mycket för Pamela Degerman. Trots att hon själv slutat på elitnivå och trots att hon har familj och ett skiftesjobb följer hon med handboll.

- I fjol gick jag nog och tittade på BK-damernas matcher alltid när jag hade möjlighet till det. Detsamma gäller BK-herrarnas matcher.

Tuffare i Sverige

Hon skakar lite på huvudet då hon minns säsongen för ungefär femton år sedan. Hon spelade då för Stockholmspolisen och jämför den med de långt över tio säsonger hon spelade handboll i FM-serien i Finland.

- Det går inte att jämföra. Då var det handboll sex dagar i veckan och ibland två träningspass under en dag.

Då vi sitter på läktaren i Karis idrottshall och pratar handboll är ju frågan om en möjlig comeback på FM-serienivå något av ett måste.

Handbollsstjärnan, som hör till FM-seriens genom tiderna bästa målskyttar, skrattar som svar på frågan. Det är nog inte aktuellt säger hon.

Annika Näräkkä och Pamela Degerman, FIN-HUN, oktobero 2015.
Pamela Degerman har spelat 28 landskamper. Här tillsammans med Annika Näräkkä. (Arkivbild) Annika Näräkkä och Pamela Degerman, FIN-HUN, oktobero 2015. Bild: Copyright Patric Westerlund näräkkä

Däremot kan hon tänka sig en tränarroll, något som hon redan provat på.

- Jag tränade flicklaget där min dotter spelade och i slutet av fjolårssäsongen tog jag över som tränare för våra A-flickor.

- Men att börja träna till exempel ett damlag känns lite främmande, säger hon.

Under sin handbollskarriär har Pamela Degerman spelat för BK-46 och Åbo IFK i FM-serien. Hon har gjort över tusen mål i FM-serien.

Dessutom spelade hon en säsong med Stockholmspolisens IF i högsta serien i Sverige. Hon har spelat 28 landskamper och gjorde 85 mål i dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland