Hoppa till huvudinnehåll

"Jag skyller bara på mig själv" – ännu en svag match av Lauri Markkanen som erkänner att säsongen varit en besvikelse

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen har haft ett klart lägre poängsnitt per match än i fjol. Lauri Markkanen. Bild: Tannen Maury/EPA Lauri Markkanen

Chicago Bulls åkte på sin tolfte förlust för säsongen i natt. Varken laget eller Lauri Markkanen kom upp till toppnivå och förlustsiffrorna var till slut klara. Lauri Markkanen har haft en klart svagare säsong i år och öppnar nu upp om situationen och besvikelserna i en lång intervju med Yle Urheilu. Att vändningen kommer komma är han ändå säker på.

94–117 skrevs siffrorna i natt i Chicago mot Portland.

Det betydde ännu en förlust för Lauri Markkanen och Chicago Bulls som nu ligger fjärde sist i tabellen i den östra konferensen.

För Lauri Markkanen slutade poängsaldot i matchen på tio och endast en retur. Av fem trepoängsförsök satte han två.

– Det har varit tufft. Inte har jag riktigt något annat att säga. Det har gått sämre än vi tänkt oss för laget och också mitt eget spel är långt ifrån på den nivån jag skulle villa att det vore på, säger Markkanen.

– Jag skyller bara på mig själv i den här situationen. Det kommer dåliga stunder och man måste bara komma över dem. Det är fast på en själv.

Om procenten är den där så förtjänar jag inte fler försök. Det är på mitt ansvar att förbättra kastprocenten.

I snitt har Markkanen den här säsongen stått för 14 poäng per match – fem poäng mindre än i fjol. Det trots att säsongen började bra med 35 poäng i den första matchen. I en lång intervju med Yle Urheilu erkänner Markkanen att säsongen hittills varit en besvikelse.

– Om man ska dra fram någonting positivt så har kasten kännats bra hela tiden trots att de inte gått in med lika hög procent som normalt. Det ger ändå självförtroende. De har ofta träffat i järnet och börjar nog sitta snart.

"Det är frustrerande"

För tillfället ligger Markkanens kastprocent vad gäller trepoängare på 27,7 procent. Förra säsongen satte han dem med en procent på 36,1.

– Om procenten är den där så förtjänar jag inte fler försök. Det är på mitt ansvar att förbättra kastprocenten.

Lauri Markkanen.
Markkanen har gjort framsteg i försvarsspelet men kastprocenten är han allt annat än nöjd med. Lauri Markkanen. Bild: Tannen Maury/EPA Chicago Bulls,Lauri Markkanen

Markkanen har tränat hårt hela sommaren och gjort klara framsteg ännu en gång – framförallt i försvarsspelet.

Det gör besvikelsen vad gäller poängsaldot och procenterna ännu större, men finländaren tror ännu starkt på att situationen kommer vända.

– Det är klart det är frustrerande då jag vet hur hårt jag har jobbat under sommaren och hösten. Om man jobbar hårt för någonting så kommer det att vända förr eller senare.

Markkanen säger att han dragits med små skador och krämpor under säsongen hittills. Att vara där för laget trots det har ändå varit av betydelse. Därmed har han spelat trots att kroppen inte varit fullständigt i skick.

Målet för i år: att spela alla 82 matcher.

– Jag är alltid på planen om jag bara kan hjälpa laget. Trots att jag inte kan spela normalt och till fullo så är redan min närvaro till hjälp för laget, säger Markkanen.

Läs mera om Lauri Markkanens tankar så här långt in i säsongen i Yle Urheilus artikel.

Läs också