Hoppa till huvudinnehåll

Nyligen sparkade Mike Babcock beskylls för tvivelaktiga tränarmetoder – Bill Peters för rasism: Calgary Flames utreder

Bill Peters.
Bill Peters är chefstränare för Calgary Flames. Bill Peters. Bild: Brett Holmes/Icon Sportswire/AOP Bill Peters

Förra veckan blev det klart att tränarlegenden Mike Babcock för första gången under karriären får sparken. I går uppdagades Babcocks tvivelaktiga tränarmetoder och diskussionen har gått het på sociala medier sedan dess. Kritiken haglar och nu har också tränaren Bill Peters beteende kritiserats och han har anklagats för rasism av en före detta adept.

Journalisten Terry Koshan (för tidningen Toronto Sun) och The Atheltic-journalisten Ian Tulloch publicerade i går artiklar där de avslöjar hur Mike Babcock ska ha använt sig av tvivelaktiga metoder och på olämpligt sätt använt sin maktposition som tränare.

Det hela handlar om en incident från säsongen 2016–2017 då Mike Babcock ska ha satt dåvarande rookien Mitch Marner att rangordna spelare från flitigast till latast och sedan visat listan för en del av spelarna – utan att ha förvarnat Marner om sina planer.

Hoppa över Twitterpostning

Incidenten ska ha lett till tårar för Mitch Marner och ett gäng rasande lagkamrater som främst var arga på Babcock.

– Det var överraskande. Men det är länge sedan, för att vara ärlig hade jag redan glömt bort det tills jag läste om det i går. Jag hade tur då ingen i laget då tog illa upp. De visste att det inte var mitt påhitt, säger Marner som bekräftade att incidenten ägt rum för TSN.

Diskussionen har ändå gått het och kritiken har haglat in över tränarlegenden, inte minst på sociala medier.

Mike Babcock.
Mike Babcock försöker väcka laget i matchen mot Boston i oktober. Mike Babcock. Bild: Icon Sportswire/AOP Mitch Marner,Mike Babcock

Enligt Journalisten Ian Tulloch ska inte det här ha varit den enda liknande incidenten utan Babcock ska på liknande sätt ha försökt vända spelare mot varandra i Detroit.

– Allting pekar på att de flesta av Babcocks spelare hatade honom, skriver Tulloch.

– Problemet är att Babcock inte har vunnit en slutspelsserie sedan 2013 och helt tydligt miste han sin ställning så som han betedde sig mot sina spelare i Toronto, fortsätter han.

Vad gäller det som hände Mitch Marner har Babcock erkänt att han gick över styr.

– Jag försökte fokusera på arbetsmoral och rollmodeller med Mitch – det visade sig vara en dålig idé. Jag bad om ursäkt av honom då, kommenterade Babcock till Sportsnet journalisten Elliotte Friedman.

Bill Peters anklagad för rasism i samma veva

En som inte var förvånad över historierna om Mike Babcock var tidigare NHL-spelaren Akim Aliu.

– Inte så förvånande. Äpplet faller inte långt från trädet. Samma problem finns i Calgary med hans protegé, skriver han på twitter och syftar på sin föredetta tränare Bill Peters.

– Han kallade mig för n-ordet flera gånger i omklädningsrummet under min rookiesäsong eftersom han inte gillade den musik jag lyssnade på. Jag erkänner att jag gjorde uppror mot honom, skulle inte du ha gjort samma sak? fortsätter han sitt inlägg.

Akim Aliu spelade säsongen 2009–2010 i AHL för Rockford Ice Hogs, Chicagos farmarlag, under Bill Peters ledning.

Inlägget publicerades i natt samtidigt som Bill Peters Calgary Flames mötte Pittsburgh Penguins, och chefstränaren mötte inte pressen efter matchen.

I stället steg klubbens GM, Brad Treliving, fram och sa att Calgary Flames tar det sagda med största allvar och ska utreda saken.

– Under matchen i kväll fick jag höra om en tweet som Akim Aliu skrivit. Som ni vet så spelade vi, och jag har inte haft en chans att sitta ner och diskutera saken med Bill eller med laget och utreda saken. Jag vill ändå säga att vi tar detta väldigt, väldigt seriöst.

– Vi kommer inte att kommentera frågan ytterligare innan jag pratat med Bill, vilket jag kommer göra. Vi kommer utreda saken, sade han i ett uttalande.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också