Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland kan portas från all idrott i fyra år efter omfattande laboratoriefusk – antidopningschefen vädjar till Putin: "Förväntar mig att presidenten tar en aktiv roll"

Jurij Ganus ser allvarligt framåt.
Jurij Ganus är chef för Rusada. Jurij Ganus ser allvarligt framåt. Bild: AFP / Lehtikuva RUSADA,jurij ganus

Den nionde december behandlar den internationella antidopningsorganisationen Wada en rekommendation som avgör rysk idrotts öde. En fyra års avstängning är på bordet, efter att nya omfattande fall av laboratoriefusk uppdagats. Den ryska antidopningschefen Jurij Ganus efterlyser presidentens ansvar, medan experten Olli Rauste påpekar att det inte är så lätt att stänga av ett land från all idrott.

– Det är en realitet. Vi är på väg rakt ner i en ny fas av den ryska dopingkrisen, säger Jurij Ganus som är chef för Rysslands antidopningslaboratorium Rusada enligt STT.

– Vi måste göra stora förändringar. Vi behöver nya ledare inom idrotten.

Enligt en av Wada tillsatt kommitté har Ryssland manipulerat data och provresultat som Rusada gett dem tillgång till. Kommittén uppger att resultaten de fått ta del av inte är kompletta och inte heller fullt autentiska.

Man har jämför det inlämnade materialet med de uppgifter man fått ta del av 2017 och insett att hundratals provresultat tagits bort från det material som skickats åt dem nu.

Enligt utredningen har provresultat raderats från databasen så sent som någon gång mellan slutet av december och början av januari 2019.

– Det här är ett extremt allvarligt fall av att inte uppfylla kraven om att leverera en autentisk kopia av datan, skriver kommittén i sin rapport.

Dessutom ska någon i laboratoriet ha planterat falsk information i databasen för att styrka påståendet om att Grigorij Rodtjenkov skulle ha förfalskat provresultat. Enligt de anklagelserna ska Rodjtjenkov därefter ha pressat idrottare på pengar.

Hela Wadas utlåtande om rekommendationen som ska behandlas kan läsas här.

Grigorij Rodtjenkov.
Grigorij Rodtjenkov. Grigorij Rodtjenkov. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press dopning,Grigorij Rodtjenkov

Tuffa bestraffningar aktuella

Som en följd av rapporten föreslås nu att Ryssland stängs av från all idrott i fyra år på grund av brott mot dopningsreglerna.

Bestraffningen skulle innebära att Ryssland inte får delta i något större internationellt idrottsevenemang under fyraårsperioden. Ryskt deltagande skulle alltså inte tillåtas i evenemang som nästa års fotbolls-EM och OS i Tokyo, samt OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar år 2022.

Kommittén vill ändå att idrottare som bevisats som rena skulle ha möjlighet att tävla under neutral flagg.

Det aktuella strafförslaget förbjuder också Ryssland från att arrangera större idrottsevenemang. Detta skapar orosmoln inför fotbolls-EM nästa sommar, där S:t Petersburg är en av värdorterna.

Dessutom skulle alla medlemmar av Ryssland olympiska och paralympiska kommittéer bli portade från internationella idrottsevenemang.

Jurij Ganus vädjar nu efter Vladimir Putin.

– Ärligt talat förväntar jag mig att presidenten tar en aktiv roll i det här. Det svåraste och mest tragiska är att våra idrottare är gisslan av våra idrottsbeslutsfattares beslut, menar Ganus.

Gianni Infantino, FIFA:s ordförande, möts med president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev på arenan i Sotji.
Gianni Infantino, Vladimir Putin och Dmitri Medvedev i samband med fotbolls-VM i Ryssland i fjol. Gianni Infantino, FIFA:s ordförande, möts med president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev på arenan i Sotji. Bild: EPA/Alexej Nikolskij Gianni Infantino,Dmitrij Medvedev,Vladimir Putin,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Experten: Wadas beslut räcker inte i sig

Även om Wada om ett par veckor beslutar att verkställa förslaget om en fyra år lång avstängning, så återstår det en hel del arbete. Olli Rauste, expert inom idrottsrätt, påpekar att det sist och slutligen inte är Wada som bestämmer om Ryssland får vara med eller inte.

– Wada kan inte själv bestämma det, i stället ska det slutgiltiga beslutet göras i grenförbunden. Om Wada bestämmer att föreslå fyraårsavstängningen, så får de olika grenarnas internationella förbund själva ta ställning till frågan, säger Rauste till Yle.

Rauste har också fäst uppmärksamhet vid formuleringen av förslaget.

– Kommitténs förslag var inte villkorsfritt till exempel gällande arrangörsrättigheten, i stället stod det i förslaget att förbudet skulle träda i kraft ifall det var möjligt rent praktiskt och juridiskt.

– Grenförbundens regler avgör om de kan verkställa bestraffningar på grund av förfalskade laboratorieresultat, säger experten.

Olli Rauste står.
Olli Rauste. Olli Rauste står. Bild: Lehtikuva domare,olli rauste

Hinner detta påverka fotbolls-EM nästa sommar?

Gruppen med Köpenhamn och S:t Petersburg är ett av två alternativ till Finlands spelplatser i nästa års fotbolls-EM. Det andra alternativet är gruppen med Rom och Baku som värdorter.

Rauste tror inte att Wadas beslut skulle kunna påverka S:t Petersburgs värdskap.

– Jag tror inte att det kan ställas in längre. Arbetsgruppen rekommenderar att frånta arrangörsrättigheterna om det i praktiken är möjligt. Biljetter har redan sålts till matcherna i S:t Petersburg och människor har gjort researrangemang.

– Är det juridiskt möjligt då Uefa kommit överens med Ryssland om ett arrangörskontrakt? Jag tror inte att det finns någon paragraf som låter Uefa frånta värdskapet, säger Rauste.