Hoppa till huvudinnehåll

Sjömansunionens fackavdelning på julkryssning under estnisk flagg medan finskflaggade fartyg står i hamnen: “Min feststämning har försvunnit lite”

Silja Europa på väg till hamnen i Helsingfors.
Silja Europa på väg till hamnen i Helsingfors i oktober 2019. Silja Europa på väg till hamnen i Helsingfors. Bild: Lehtikuva M/S Silja Europa,Tallink

Julmat, dryck, dans och supersällskap! Det utlovas när Sjömansunionens fackavdelning i Södra Finland ger sig av på julkryssning på tisdag kväll.

Det här är väl inget märkligt i sig. Men att fackavdelningen ordnar fest på ett fartyg som seglar under estnisk flagg, samtidigt som Sjömansunionen sympatistrejkar och inte låter några finskflaggade fartyg lämna landets hamnar, har väckt en del uppmärksamhet.

Enligt Timo Purho som är ordförande för fackavdelningen i Södra Finland bokades Tallinnresan i mitten av maj och resan skulle betalas i oktober. Purho säger att evenemanget ordnas med medlemmarnas pengar och att det inte fanns någon möjlighet att avboka.

Ingen kryssning i fjol

Purho säger att tidpunkten för kryssningen är den sämsta möjliga. Han säger att medlemmarna i avdelningen inte på något sätt festar på grund av strejken.

Purho säger att julfesten året innan ordnades på torra land och då kom bara cirka 30 personer, mot över 80 i år. Medlemmar som tillfrågades sade att orsaken till att de uteblev var att man skulle ha varit tvungen att ta in på hotell.

Silja Europa valdes enligt Purho av praktiska skäl. Förutsättningarna och tidtabellen passade bäst. Men att festen sammanfaller med sympatistrejk har satt sina spår.

– Visst har min feststämning försvunnit lite på grund av det här.

"Förbundet inte inblandat"

Sjömansunionens förbundssekreterare Kenneth Bondas är noga med att betona att unionen inte har något att göra med julkryssningen.

– Sjömansunionen är inte delaktig i det här. Det finns tolv självständiga fackavdelningar och de ordnar själva program åt sina medlemmar, säger han.