Hoppa till huvudinnehåll

Skiddrottningen, kronprinsessan, affischnamnet och helylletjejen – här är vinterns hetaste internationella längdåkare

Therese Johaug och Frida Karlsson.
Therese Johaug kan få det hett om öronen mot Frida Karlsson. Therese Johaug och Frida Karlsson. Bild: Sergei Bobylev/All Over Press Therese Johaug,Frida Karlsson

Kan Sveriges supertalang Frida Karlsson till och med utmana självaste Therese Johaug i vinter? Karlsson och Johaug platsar naturligtvis på Yle Sportens lista över de fem intressantaste namnen inför vinterns världscupsäsong. Liksom mannen som revolutionerat längdskidåkningen.

Världscupen i längdskidåkning inleds på fredag i Ruka. Yle sänder vinterns samtliga världscuplopp.

Här är Yle Sportens lista på de fem hetaste internationella namnen inför säsongsstarten:

Therese Johaug – skiddrottningen

Norskan gjorde en mäktig comeback efter sin avstängning. Dussinet världscupsegrar (oftast överlägset) och tre individuella VM-guld var Johaugs imponerande saldo förra säsongen.

Allt tyder på att Johaug fortsätter att dominera i snarlik stil.

– Löpfarten under sensommaren har varit förbluffande, av god europeisk toppklass. Det tyder på att hon utvecklat fysiken ytterligare. Då hon dessutom fortsätter att förbättra skidtekniken, blir norskan näst intill oslagbar i distansloppen. Det är inte bra för sporten, men det är inte Therese Johaugs fel. Hon har bara satt ribban, och den ligger högt, säger Glenn Lindholm.

Therese Johaug.
Comeback som heter duga – det stod Johaug för i fjol. Therese Johaug. Bild: Sergei Bobylev/All Over Press Therese Johaug

Enligt den ryska längdchefen Jelena Välbe har Johaugs dominans lett till att rysk tv inte sänder damlopp den kommande vintern.

– Jag förstår att det känns tjatigt men samtidigt finns det ett inbyggt spänningsmoment då Johaug ställer upp. Alla dynastier faller någon gång och den dagen hon ser mänsklig ut bäddar för en fascinerande tävling, säger Chriso Vuojärvi.

Frida Karlsson – kronprinsessan

Frida Karlsson fick sitt stora genombrott i samband med VM i Seefeld i vintras.

– Hon tog skidvärlden med buller och bång med individuellt VM-silver och brons, samt guld i stafetten. Den här säsongen blir intressant – 20-åringens första i världscupen, säger Mikael Oivo.

Frida Karlsson.
Frida Karlsson tog skidvärlden med storm i fjol. Frida Karlsson. Bild: SRDJAN SUKI/EPA Frida Karlsson

Karlssons resultat de senaste veckorna tyder på att hon kan vara Johaugs främsta utmanare redan i vinter.

– Det kan bli ombytta roller i en nära framtid, om allt går vägen och hon får vara frisk. Det finns ett traktorlass talang i den här damen. Det internationella skidförbundet Fis gnuggar händerna i takt med svenskans framfart i spåret. En kommande superstjärna, säger Lindholm

– Kommande? I mina papper är hon redan en superstjärna, kontrar Vuojärvi.

Johannes Høsflot Klæbo – affischnamnet

Bara 22 år men Kläbo har redan vunnit allt som går att vinna. OS-guld, VM-guld och världscupen två gånger om. Kläbo har skördat sina största framgångar i sprint men visade i vintras att han tagit det stora klivet som distansåkare då han vann Tour de Ski.

– Kläbo har förändrat skidsporten. Han har fört det tekniska utförandet till en ny nivå, speciellt i sprint, men tekniken sprids allt mera även till distansloppen. Kläbo har gasat den fria tekniken till nya hastigheter genom att ta ut lite mera av de mänskliga egenskaperna, säger Lindholm och fortsätter:

Johannes Hösflot Kläbo.
Svårstoppade Klæbo har vunnit allt som går att vinna. Johannes Hösflot Kläbo. Bild: Andre Pichette/EPA Johannes Høsflot Klæbo

– Norrmannen kommer att vara svår att stoppa även i vinter. Det blev elva segrar i världscupen senaste säsong – det kan bli svårt att upprepa för den trefaldiga olympiska mästaren och den trefaldige världsmästaren.

Jessica Diggins – den amerikanska svärfarsdrömmen

Åkarna från de nordiska länderna och Ryssland har dominerat de senaste åren. Då mellaneuropéerna tappat en del terräng (framför allt Tyskland) är OS- och VM-guldmedaljören Jessica Diggins ett oerhört viktigt namn för sporten.

– Skenet bedrar. Jessica Diggins må vara en helylletjej men i skidspåret är en hon en skoningslös fajter. Hon har den så typiska amerikanska egenskapen att gräva fram det där lilla extra då insatserna är som störst, säger Vuojärvi.

– Diggins inledde tävlingssäsongen redan i augusti i Nya Zeeland och redan det berättar en hel del om damen från Minnesota. Hon är lite annorlunda, med positiva förtecken. De fyra senaste vintrarna har hon tagit segrar i världscupen. Det kan hon göra även i år, i fri teknik, och mest sannolikt i sprint, säger Lindholm.

Jessica Diggins.
Hur många segrar blir det för Diggins i år? Jessica Diggins. Bild: Imago Sport/ All Over Press Jessica Diggins

Alexander Bolsjunov – det ryska kraftverket

Den stora fullträffen har låtit vänta på sig. Efter tre silver och ett brons i OS i Pyeongchang blev det fyra VM-silver i Seefeld.

– Med ett smartare VM-upplägg kunde han ha tagit ett eller till och med flera guld. Han ställde upp i samtliga lopp och som en förhållandevis tung åkare så kändes de många loppen garanterat i kroppen mot slutet av VM-tävlingarna, tror Vuojärvi.

Alexander Bolsjunov.
Tar Bolsjunov hem Touren? Alexander Bolsjunov. Bild: Ulf Palm/EPA Aleksandr Bolshunov

– Den urstarka ryssen håller på att utvecklas till världens främsta allroundåkare. Har saknat vapen mot Johannes Høsflot Klæbo i spurtuppgörelser – och emellanåt mot Iivo Niskanen i lopp med intervallstart. Kan bli svårslagen under säsongens två stora tourer, Tour de Ski samt det nya Ski Tour i Sverige och Norge i februari, säger Oivo.

Fortsatt kräftgång för Sveriges herrar?

De svenska herråkarna har gått tungt de senaste åren. Glenn Lindholm tror att den trenden fortsätter i vinter.

– Det finns inte så mycket att säga om dem, tyvärr. Det är generationsskifte på gång och dessutom turbulens i teamet.