Hoppa till huvudinnehåll

Snart rivs kraftverket i Kristinestad – området får nytt liv tack vare lokal företagare

Kolkraftverk i Kristinestad.
Det gamla kolkraftverket i Kristinestad ska rivas vid årsskiftet. Arkivbild. Kolkraftverk i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Teir kolkraftverk,kraftverk,Kristinestad,Pohjolan Voima

En del av de byggnader som hör till Pohjolan Voimas gamla kraftverk i Kristinestad har sålts till en lokal entreprenör. Själva kraftverket ska rivas vid årsskiftet.

- Jätteskönt att det händer något på området, säger Angelique Irjala på Kristinestads näringslivscentral.

2015 beslöt Pohjolan Voima (PVO) lägga ner sitt kol- och oljekraftverk i Kristinestad på grund av olönsamhet. Sedan dess har staden sökt med ljus och lykta efter nya aktörer till det hundra hektar stora området.

På tisdag eftermiddag var det en mycket nöjd vd på Kristinestads näringslivscentral som svarade i telefon. Under eftermiddagen gick nämligen PVO ut med att man sålt en del byggnader till det lokala företaget Pihlacon.

- Det är jätteskönt att det händer något på området. Det har varit ett stort frågetecken vad som ska hända med området. Det här öppnar upp nya möjligheter på området, säger Angelique Irjala.

En kvinna med kort ljust hår och glasögon står framför ett kraftverk.
Angelique Irjala säger att PVO:s försäljning öppnar upp för nya möjligheter på området. En kvinna med kort ljust hår och glasögon står framför ett kraftverk. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,näringsliv,verkställande direktör,näringslivscentralen

Från ett stort företag till en företagspark

Staden har aktivt satsat på att locka flera företag till området på Björnön i Kristinestad.

Bland annat har ett företag köpt det underjordiska bergutrymmet och andra företag utnyttjar hamnen för att transportera massaved och havre.

- Det är ett stort område, det skulle behövas ett stort företag för att täcka allt. Nu finns det en tanke på att bygga upp en företagspark, säger vd Angelique Irjala på Kristinestads näringslivscentral.

Rivs vid årsskiftet

I februari fattades ett beslut om att riva det gamla kraftverket. Innan man kunnat skrida till verket har man behövt ta bort farliga ämnen och asbest. Nu är det gjort och rivningsarbetet inleds vid årsskiftet.

Samtidigt har ett arbete pågått för att kunna sälja bort en så stor del av byggnaderna som finns på området som möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten