Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolor och daghem drabbas av JHL:s strejk - familjer uppmanas ordna med egen dagvård, matsäck och skjutsar

Inarin koulussa maistuu kouluruoka
Det serveras ingen skolmat under resten av veckan i skolan, endast matsäck. Inarin koulussa maistuu kouluruoka skolmat

JHL:s strejk påverkar daghemmens och skolornas verksamhet i Åbo under kommande dagar.

Bland annat påverkas matserveringen i skolorna, en del skolskjutsar på grund av uteblivna bussturer, men också städningen i skolorna.

Annette Palanen, viceordförande för Hem och skola i Åbo, säger att man stöder den strejkande personalen, eftersom varje vuxen i skolan är en resurs. Men det är ändå synd att det är barnen som lider på grund av strejken.

- Det är ju inte meningen att skoleleverna och barnen ska bli en spelknapp, men det är ju de som berörs nu då det strejkas, vilket ju är orättvist eftersom de ju inte har gjort någonting.

Eftersom den JHL-anslutna daghemspersonalen strejkar rekommenderar Åbo stads bildningssektor att de familjer som kan ordna med dagvård på ett annat sätt, inte för sina barn till daghemmet under resten av veckan, då strejken pågår.

Daghemmens öppettider kan begränsas

I stadens daghem tar man emot barn i den ordning de anländer, i den mån det finns personal på plats. Familjerna bör också vara förberedda på att daghemmens öppettider kan begränsas.

Dagvårdsavgifter kommer inte att debiteras under de dagar som barnen inte är på daghem.

Staden har skickat matsäck till stadens daghem, skolor och gymnasier, men det är oklart ifall de kommer att kunna ställas fram på grund av strejken och därför uppmanas familjer att servera en stadig frukost där hemma och att skicka med egen matsäck med barnen till skolan.

Även om det gick smidigt under senaste strejken, så ger det mer jobb för familjerna, berättar Annette Palanen.

- På Hem och skolas förra möte så pratade vi att det enligt lärarna hade gått jättebra på skolorna senast. Föräldrarna hade skickat med till och med för mycket mat. Men nu blir det ju ett megapusslande igen för föräldrarna säkert med tanke på skolskjutsarna och extra jobb med matsäcken.

Även skolskjutsarna påverkas

Också skolskjutsarna påverkas nämligen under strejken, då busslinjerna 1, 3, 30, 36, 50, 51, 52, 52A, 53, 54, 55, 55A, 56, 58, 71, 73, 74 påverkas under onsdagen, torsdagen och fredagen. Övrig Fölitrafik ska ändå fungera som vanligt.

En stor del av skolgångsbiträdena är också borta under strejken.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland