Hoppa till huvudinnehåll

"Barnen trodde någon skulle skjuta dem" - Bättre kommunikation efterlyses efter inrymning på skola i Helsingfors

Ytterläder händer på knaggar i en skolkorridor.
Eleverna kallades in från rasten som en säkerhetsåtgärd. Ytterläder händer på knaggar i en skolkorridor. Bild: Yle/ Linnéa Caloander förskolan,Skola,knagg

Rektorn vid Drumsö lågstadieskola är nöjd med hur personalen skötte inrymningen och hur man i skolan behandlat incidenten efteråt. Från föräldrahåll önskar man att kommunikationen skulle vara bättre i dylika situationer i framtiden. Johanna Louhi fick först höra om incidenten från sina barn.

I måndags inrymdes Drumsö lågstadieskola på polisens uppmaning, efter att de fått anmälningar till nödnumret om att en beväpnad person skulle röra sig i området. Polisen påträffade under utryckningen ingen hotfull eller beväpnad person.

Som säkerhetsåtgärd kallades skolans elever in i skolbyggnaden från rasten och dörrarna till klassrummen låstes. Föräldrarna fick veta om händelsen först senare under dagen.

Det var väldigt vag information vi fick, vi skrev själva till skolan att det skulle vara trevligt med mera information

Johanna Louhi, som har barn både i Drumsö lågstadieskola och i förskolan i samma byggnad, fick höra om händelsen av sina barn.

- På väg hem utbrast bägge två att “aj jo, gissa vad som hände idag”. Först lät de som att de skulle berätta något skojigt, berättar Louhi.

Barnen uppskrämda av händelsen

An efter framkom det ändå av barnen vad som hänt. Barnen berättade att de uppmanats gå in. Dörrarna låstes och i dotterns klass, årskurs två, hade de legat knäpptysta på golvet i ett hörn.

- När jag fick höra det funderade jag vad som riktigt hänt där i skolan. Vad som var extra kusligt i min äldre dotters klass var att någon bankade på dörren då de låg tysta och gömde sig, berättar Louhi.

Senare visade det sig vara en klasskompis som hamnat utanför klassrummet då skolan inrymdes. Direktiven för inrymningar säger att man inte får öppna dörren om någon knackar.

- Läraren handlade väl som man borde, men det var säkert en läskig situation, säger Louhi.

Louhis barn berättade att de varit livrädda och trott att någon skulle komma och skjuta dem.

Först en timme efter att de kommit hem fick Louhi information från skolan via kommunikationsverktyget Wilma. Meddelandet innehöll ändå felaktig information om händelsen. Enligt Louhi var informationen också bristfällig.

- Det var väldigt vag information vi fick, vi skrev själva till skolan att det skulle vara trevligt med mera information, säger Louhi.

Två polisbilar på en gata i staden.
Polisen kunde snabbt lägga ner spaningarna på måndag och konstatera att inget hot fanns mot skolan. Polisbilen på bilden är inte kopplad till måndagens operation. Två polisbilar på en gata i staden. Bild: Linus Hoffman / Yle polisen,polisbil,brott (juridik),brottslighet,inbrott,polis

Felaktig information i meddelande till föräldrarna

Polisen började sökandet med flera patruller snabbt efter att den första anmälningen kommit in. De påträffade ingen som skulle ha passat in på ögonvittnesbeskrivningen eller betett sig hotfullt. Sökandet avbröts efter ungefär en halv timme.

Polisen uppger att det är normalförfarande att skolor meddelas och uppmanas till inrymning om de får information om ett möjligt hot i skolans närhet. Alla skolor och daghem på Drumsö uppmanades till inrymning.

I meddelandet till vårdnadshavare, som skickades ut av skolan, stod det ändå att polisen gripit en person.

Det hör till vårt dagliga arbete att vara på plats om någonting händer och diskutera det med barnen

Enligt skolans rektor Anna-Maria Rosenqvist fick hon den felaktiga uppfattningen om att en person skulle ha gripits från Helsingfors fostrans- och utbildningssektor.

Direktör för den svenska servicehelheten Niclas Grönholm berättar att de i sin tur får all sin information från polisen.

- Vi har säkerhetsansvariga som koordinerar meddelanden till alla förmän i skolor och daghem. Polisen ger i allmänhet knapphändig information i dessa situationer, berättar han.

- Vi försöker sedan snabbt ge en övergripande bild av vad som hänt. Noggrannare information om situationen på plats kan föräldrarna få från själva enheterna.

Redan nästa vecka ska säkerhetsgruppen vid sektionen för fostran och utbildning träffas och gå igenom måndagens händelser.

- Det finns alltid utrymme för förbättring då det gäller kommunikation. De här situationerna sker ofta väldigt snabbt. Men vi utreder och utvärderar alltid processerna efter sådana här krissituationer, berättar Grönholm.

Eleverna "tillbringade förmiddagen inomhus" enligt Wilmameddelande

På tisdag fick föräldrarna ett förtydligande meddelande via Wilma. Där klargjordes att polisen inte hittat något avvikande och att ingen hade gripits.

Både måndagens och tisdagens brev till vårdnadshavare skrevs av sektionen för fostran och utbildning. Samma information skickades ut till alla skolor och daghem på Drumsö.

I informationsbrevet stod det att eleverna "tillbringade förmiddagen inomhus som en försiktighetsåtgärd". Inga detaljer om hur inrymningen gått till i enskilda skolor eller klasser uppgavs.

Fostrans- och utbildningssektorn uppger att det är på skolornas och daghemmens ansvar att informera om vad som hänt just där.

Louhi uppfattar ändå att hennes barn blivit uppskrämda av händelsen.

- Jag märkte på flickorna att de antagligen vill sova några nätter i vår säng, fortsätter hon.

Louhi är ändå inte särskilt orolig över händelsen. Hon har valt att tala öppet med barnen.

- Det är bättre att de vet vad de ska göra om något förfärligt skulle hända på riktigt, konstaterar hon.

Händelsen ska utvärderas av skolan

Rektor Anna-Maria Rosenqvist säger att barnen reagerat väldigt olika på händelserna, men att man aktivt följt med läget och gett barnen en möjlighet att tala om hur de känner.

– Det hör till vårt dagliga arbete att vara på plats om någonting händer och diskutera det med barnen.

Polisen säger att det ofta kommer in anmälningar till nödcentralen som inte baserar sig på någon verklig fara. Man gör ändå rätt i att göra en anmälan om man ser något misstänksamt, sedan är det upp till polisen att utreda anmälningarna.

Rektor Anna-Maria Rosenqvist säger att man ska utvärdera måndagens händelser och se vad man kan lära sig av den:

– Vi har övat en inrymning tidigare och hade faktiskt en övning på kommande, men nu ska vi ta vara på det vi har lärt oss och vad vi ännu behöver fundera på.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen