Hoppa till huvudinnehåll

Det irländska parlamentets nya tryckpress rymdes inte in i byggnaden - kostnaderna översteg en miljon euro

Irlannin parlamentin hankkima jättitulostin ei mahtunut parlamenttirakennukseen.
Den 2.1 meter höga och 1.9 meter breda tryckpressen rymdes inte in genom den irländska parlamentsbyggnadens dörrarna. Irlannin parlamentin hankkima jättitulostin ei mahtunut parlamenttirakennukseen. Bild: All Over Press Irland,Oireachtas

Irlands parlament har spenderat över en miljon euro på att köpa och installera en tryckpress. Det här rapporterar bland annat det brittiska public service-bolaget BBC.

Den nästan två meter breda tryckpressen köptes i slutet av förra året för drygt 800.000 euro, varefter det visade sig att den inte rymdes in i parlamentsbyggnaden.

Myndigheterna fick lov att riva byggnadens väggar och förstärka byggnadsstrukturen för att få in och kunna installera tryckpressen. Det här resulterade i en över 200.000 euro stor räkning.

Under byggnadsarbetet, som tog tio månader, förvarades tryckpressen i ett förråd som kostade 2000 euro per månad att hyra.

I september kunde tryckpressen äntligen installeras på sin rätta plats, men den kan antagligen först tas i bruk till fullo under nästa år.

En högt uppsatt tjänsteman i parlamentet har nu börjat utreda hur hela köpet gick till, och varför man beställde en så stor tryckpress.

Källor: BBC, The Irish Times, Yle Uutiset

Artikeln har uppdaterats. I den ursprungliga artikeln som pubilcerades 27.11.2019 klockan 9.43 stod det felaktigt printer i rubriken och i texten. 27.11.2019 klockan 18.17 korrigerades ordet till tryckpress både i rubriken och i texten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes