Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet har godkänt den nya kommissionen - Jutta Urpilainen blir ny finländsk kommissionär

jutta urpilainen
Ursula von der Leyen (t.v.) välkomnas av tyska Europaparlamentarikern Sarah Wiener. jutta urpilainen Bild: Richard Husu/Yle Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen och hennes kommission har fått parlamentets förtroende med siffrorna 461-157 medan 89 ledamöter röstade blankt. Det här innebär att kommissionen kan inleda sitt arbete i början av december.

Strasbourg

von der Leyen blir den första kvinnan på posten som kommissionsordförande. I sitt tal till parlamentet sa hon att jämställdheten kommer att vara en ledstjärna för kommissionens arbete.

von der Leyen säger att hon kommer att se till att samtliga kommissionärer kommer att ha ett jämställt kabinett. I slutet av mandatperioden ska jämställdhet råda på alla nivåer av förvaltningen, intygar von der Leyen.

Klimatpolitiken kommer också att ha en framträdande roll i den nya kommissionens program.

- Om det finns ett område där världen behöver vårt ledarskap så är inom klimatskyddet. Det är en existentiell fråga för Europa och för världen, sade von der Leyen.

- Hur kan det inte vara en existentiell fråga då vi ser Venedig under vatten, Portugals skogar stå i lågor och skördarna i Litauen halveras på grund av torka.

I sitt tal betonade von der Leyen även betydelsen av digitalisering och innovationer. Hon säger att det inte finns en framtid utan digitalisering.

Vidare konstaterade von der Leyen att det behövs mer satsningar på innovationer.

- I åratal har vi investerat mindre i innovationer än våra konkurrenter. Det är ett väldigt handikapp för vår konkurrenskraft och vår förmåga att vara ledande i (den digitala) förändringen.

Ursula von der Leyen gratuleras av en tysk Europaparlamentariker
Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen gratuleras av en tysk Europaparlamentariker Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER Ursula von der Leyen

De stora grupperna stöder kommissionen

Omröstningen i parlamentet föregicks av veckor av intervjuer i parlamentet. Tre kandidater ratades slutligen av parlamentet på grund av intressekonflikter.

Nu har kommissionen ändå en sammansättning som en majoritet av parlamentet är berett att godkänna.

De tre största grupperna i parlamentet - borgerliga EPP, socialdemokratiska S & D och liberala Renew Europe - röstade i huvudsak för den nya kommissionen.

Nationalistiska ID och vänstergruppen GUE/NGL röstade mot kommissionen medan parlamentets gröna grupp röstar blankt.

Delar åsikterna bland finländska EU-parlamentariker

Bland de finländska EU-parlamentarikerna går åsikterna isär om den nya kommissionen.

Socialdemokraten Eero Heinäluoma säger att Ursula von der Leyen varit lyhörd för parlamentets krav och att han därför var beredd att rösta för kommissionen.

- Det här är en progressiv kommission. Det nya programmet är framåtblickande. Kampen mot klimatförändringen är den viktigaste frågan för kommissionen. Vi kommer också att ha fler kvinnor i kommissionen vilket är en bra sak.

Vänsterförbundets Silvia Modig (GUE/NGL) röstade däremot mot kommissionen med resten av sin parlamentsgrupp.

- Största orsaken för mig personligen är att klimatpolitiken som den nya kommissionen har kommit ut med inte är tillräckligt ambitiös, säger Vänsterförbundets Silvia Modig.

Kommissionen tillträder i början av december

Den nya kommissionen som leds av Ursula von der Leyen tillträder i början av december. von der Leyen efterträder luxemburgaren Jean-Claude Juncker på ordförandeposten.

Kommissionen är EU:s verkställande organ och den enda EU-institutionen som har möjlighet att komma med lagförslag. Kommissionen utses för en femårsperiod.

Finlands representant i den nya kommissionen är tidigare finansministern Jutta Urpilainen. Hon kommer att ansvara för utvecklingsfrågor och EU:s internationella partnerskap.