Hoppa till huvudinnehåll

Förbannad Petter Northug tror att det kommer att finnas dopade åkare i Ruka: "Jag har tappat tron"

Petter Northug.
Petter Northug tycker att kriminalisering av dopning är en bra idé. Petter Northug. Bild: Ole Martin Wold / EPA-EFE / All Over Press Petter Northug

Efter att avstängde Max Hauke för första gången sedan han ertappades med en kanyl i armen berättat om hur svårt det är att bli fast för dopning, så väljer Petter Northug att ta ställning till debatten. ”Jag har tappat tron på att någon gång få uppleva en helt ren sport", säger norrmannen till Expressen.

Enligt Max Hauke var det inte svårt att dölja dopningen. Kontakter med rätt personer, samt genomtänkta rutiner var allt som krävdes.

– Det är de här läkarna som måste bort. Det är vägen för en ren sport och jag tror att jag hjälpt till att få Wada att förstå det nu, sade österrikaren till Expressen.

Hauke trodde att det fortfarande fanns ”svarta får där ute”. Det tror även skidikonen Petter Northug. Dagar efter att Hauke talat ut för tidningen slår norrmannen fast att han tappat tron på en ren skidsport.

– Man blir förbannad. Och jag har tappat tron på att någon gång få uppleva en helt ren sport, säger Northug till Expressen.

Världscupen i längdskidåkning kör i gång denna vecka med tävlingar i Ruka. Även där finns fuskare på startlinjen, om man får tro Petter Northug.

– Ja, det tror jag. Genom hela min karriär har jag tävlat mot åkare som senare tagits för dopning. Det kommer alltid att finnas de som prövar att fuska, de som försöker ta en genväg.

Hauke föreslår för tidningen att fler länder borde göra som Österrike och kriminalisera dopning. I till exempel Norden är dopning inte kriminaliserat.

Northug tror att det skulle skapa trygghet.

– Det är lättare för polisen att göra husrannsakan (om det är kriminaliserat, red. anm), lättare att slå till mot misstänkta platser där vanliga dopingkommissioner inte skulle kunna göra något.

Yle sänder från Ruka med svenskspråkigt referat.