Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen interpellerar om postkrisen - nu talas det redan om politisk skandal, eller Postgate

Petteri Orpo står och håller tal. I bakgrunden syns Kai Mykkänen, Sari Essayah, Päivi Räsänen och Harry Harkimo.
Petteri Orpo, Kai Mykkänen, Sari Essayah, Päivi Räsänen och Harry Harkimo mötte pressen på onsdagen. Petteri Orpo står och håller tal. I bakgrunden syns Kai Mykkänen, Sari Essayah, Päivi Räsänen och Harry Harkimo. Bild: Lehtikuva opposition,riksdagen,Sari Essayah,Päivi Räsänen,Kai Mykkänen,Petteri Orpo,Hjallis Harkimo,interpellationer

Tre oppositionspartier, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu, lämnar in en interpellation om regeringens ägarpolitik.

Vid en gemensam presskonferens på onsdagen meddelade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo att regeringens ägarpolitik väcker oro.

Riksdagen har rätt att få veta vad som är sant och inte sant i fråga om postkrisen

- Riksdagen har rätt att få veta vad som är sant och inte sant i fråga om postkrisen, säger han. Vi måste också få veta hur ägarpolitiken mår. Staten ansvarar för miljarder av finländsk ägande, påpekade han.

Det bör också klargöras om regeringens ingripande i medlingen påverkade förhandlingarnas gång, påpekade Orpo.

Orpo berättade också att man tagit kontakt med Sannfinländarna och bett dem komma med i den gemensamma inperpellationen, men svaret blev nej. I stället gick Sannfinländarna ut med ett krav på att statsministern ger en upplysning om saken

I medierna används redan uttrycket Postgate, som används om politiska skandaler.

Rinne: Inget att upplysa om

Statsminister Antti Rinne (SDP) kommenterade tidigare i dag rabaldret kring poststrejken, och säger att han inte har någon orsak att lämna en upplysning till riksdagen om ärendet, såsom Sannfinländarna kräver.


Jag har ingenting att upplysa om, sade Rinne till den samlade pressen på eftermiddagen..

Jag har ingen anledning att misstänka att minister Sirpa Paatero skulle ha talat osanning

– Jag har ingen anledning att misstänka att minister Sirpa Paatero, som ansvarar för statens ägarstyrning, skulle ha talat osanning om när och vad hon visste om postens planer att föra över paketsorterarna till ett annat kollektivavtal, säger Rinne.

Sannf: Riksdagen serverades "modifierade sanningar"

Sannfinländarna sade tidigare att förtroendet för regeringen vacklar på grund av postkrisen.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho misstänker att riksdagen serverats "modifierade sanningar" och kräver besked.

Vacklar Paateros ställning?

Minister Sirpa Paatero vill själv inte kommentera om hennes ställning vacklar i och med krisen. Det återstår att se vad oppositionen tar sig till, säger hon till STT.

– Det har förekommit en mängd missförstånd till höger och vänster. Jag ska ta den diskussionen med Posten senare.

Hon upprepar att hon har förtroende för Postens styrelse.

 • Per Espen vet varför vi har svårt att göra något för klimatet

  Vi vet alla att vi borde göra något och införa förändringar.

  Vi vet alla att vi borde göra något i våra liv för att minska vårt miljöavtryck. Men det är ofta väldigt svårt att komma till skott och verkligen införa några förändringar. Detta kan härledas till vår egen hjärna, som är väldigt duktig på att skydda oss från sånt som känns jobbigt.

 • Tom såg klimatförändringarna i vitögat - för tolv år sedan

  Tom Juslin åkte på klimatreportageresa i Norden.

  Även den mest inbitna klimatskeptikern har svårt att säga emot vittnesmålen av isländska fiskare som beskriver hur deras vardag förändrats, eller skogsägare som berättar om hur läget blivit sämre.

 • Karin och Theo påverkar miljöpolitiken

  Engagerade sig i kampanjen Ilmastoveivi 2019.

  Vad vi väljer att göra kan ha långtgående inverkan på vår omgivning. Karin Cederlöf och Theo Levlin engagerade sig i Ilmastoveivi 2019-kampanjen efter att ha sett ett upprop på sociala medier.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes