Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeås nya bollhall kunde bli klar redan nästa höst

Helikopterbild av Sjundeå bollhall
Den gamla hallen kan rivas för att ge rum åt en ny. Helikopterbild av Sjundeå bollhall Bild: YLE / Linus Westerlund Sjundeå,idrottshallar,drone camera,Västnyland,drone

Om allt går enligt tekniska nämndens förhoppningar så kan Sjundeås nya allaktivitetshall stå klar redan hösten 2020. Det har också föreslagits kontorslokaler i samband med hallen, men nämnden ser hellre en konditionssal.

Efter att den gamla bollhallen i Sjundeå togs ur bruk på grund av allvarliga brister har det varit ont om platser för föreningar att träna.

Länge levde ännu hoppet om att man skulle kunna renovera den gamla hallen, men i september lades förslaget fram att man bygger en ny på samma grund i stället. Enligt beräkningarna blir det billigare än att renovera.

Kommunstyrelsen bad tekniska nämnden utreda ifall grunden går att använda. Den visade sig vara i gott skick. Grunden där duscharna finns har inte heller råkat ut för några fuktskador.

- Det var positivt, för det var vi lite nervösa över, säger nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP).

Skolcentrets sal räcker inte till

En lokal som delvis kunde ersätta den gamla hallen är den som planeras i det nya skolcentret. Problemet är ändå att den beräknas vara klar tidigast om några år. Dessutom skulle det innebära två miljoner i tilläggskostnader för att den skulle bli tillräckligt stor.

En ritning av en brunröd hall.
Så kan hallen se ut. En ritning av en brunröd hall. Bild: Sjundeå stad Sjundeå,hall,idrott,teknisk ritning (aktivitet),Sjundeås nya bollhall

Förslaget är därför en ny hall med stålöverdrag som anses vara hållbarare än den gamla hallens PVC-överdrag. Det innebär också kring 200 000 euro mer i kostnader.

De totala kostnaderna får inte överskrida 1,1 miljoner euro fördelat på två år. Om allt går som planerat kunde hallen vara klar redan i september nästa år.

Mångsidigare hall och mindre läktare

En projektplan har gjorts upp för hallen som ska förverkligas så att entreprenören också ansvarar för byggnadsplaneringen och rivningen av den gamla hallen.

Om kommunstyrelsen och fullmäktige godkänner planen är följande steg att hitta en entreprenör via konkurrensutsättning.

En ritning och karta över en idrottshall.
Kommunstyrelsen och fullmäktige ska nu ta ställning till planen. En ritning och karta över en idrottshall. Bild: Sjundeå stad Sjundeå,hall,idrott,teknisk ritning (aktivitet),Sjundeås nya bollhall

Den nya allaktivitetshallen planeras bli mångsidigare än den gamla. Genom att göra en mindre läktare blir det kvadratmeter över för motionsverksamhet. Hallen planeras också så att den lämpar sig för till exempel evenemang och mässor.

Kontor eller konditionssal?

Under sitt möte i tisdags (26.11) tog tekniska nämnden ställning till ett förslag att kontorslokalerna i den södra ändan renoveras. Tanken var att tekniska kansliet kunde flytta dit. Efter omröstning beslöt ändå nämnden att en konditionssal passar bättre i hallen än ett kontor.

- De är populära i dag, de behövs för att folk ska få röra på sig och lyfta lite, konstaterar Dahlqvist.

Ärendet går vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige har sista ordet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland