Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle live: Försvarsmakten hälsar på i Ebbo daghem under den stora krigsövningen i Borgå

I Ebboskogarna pågår delar av försvarsmaktens huvudkrigsövning Kaakko 19. På onsdag var det dags för en charmoffensiv bland dagisbarn.

En hel del soldater med Pasi-fordon och militärtält har installerat sig intill Ebbo daghem. Här ska ett helt kompani samlas och utrustas för övningsstrider längre österut.

- Våra barn tycker det är väldigt spännande med soldaterna och hänger på staketet för att se bättre, säger daghemsföreståndare Ida Karlqvist, men under en skogsvandring blev några av barnen rädda då det smällde omkring dem.

Hon ser på medan den svenskspråkiga dagisgruppen äntrar trupptransportfordonet Pasi modell XA-185. Frågorna haglar över premiärlöjtnant i reserven Mats Hansson.

Dagisbarn inne i ett militärfordon.
Ida Karlqvist med dagisbarnen Molly Rönneberg, Aurora Grönqvist och Adriana Martikainen samt Eddie Grönborgs ben. Dagisbarn inne i ett militärfordon. Bild: Yle/Mikael Kokkola manövrer,försvarsmakten,Borgå,Ebbo,ida karlqvist

Efteråt intygar en enstämmig barnakör att besöket var roligt och spännande och att Pasin kan simma.

- Visst, den klarar av att ta sig fram i vatten med en hastighet på tio kilometer i timmen, säger Mats Hansson.

Takluckorna i fordonet väckte också stort intresse. Att presentera det militära för dagisbarnen är en ny upplevelse för honom.

- Då dagiset ligger helt bredvid vårt läger, så vill vi visa vem vi är och vad vi gör. Det här för att skrapa på ytan och visa att det inte finns någon mystik kring det hela.

Dagisbarn och soldater framför ett militärfordon.
Mats Hansson svarar på frågor. Dagisbarn och soldater framför ett militärfordon. Bild: Yle/Mikael Kokkola manövrer,försvarsmakten,Borgå,Ebbo,Mats Hansson

Den militära styrkan i Borgå under manövern uppgår till hundratals soldater och består av beväringar och reservister. Kaakko 19 är slutkrigsövningen för de beväringar som utbildas för manskapsuppgifter.

På torsdag anländer omkring 100 reservister till Borgå och de ska alla få sin utrustning i Ebbo. För att det ska lyckas ansvarar Mats Hansson och hans reservister.

- Sedan drar trupperna österut mot Sydöstra Finland och den stora övningen, för att i början av nästa vecka återkomma hit till Ebbo och dagisbarnen, säger han.

Allt som allt deltar omkring 12 000 personer i Kaakko 19.

Dagisbarn och soldater framför ett militärfordon.
Barnen tyckte det var roligt att få se militärfordonet Pasi. Dagisbarn och soldater framför ett militärfordon. Bild: Yle/Mikael Kokkola manövrer,försvarsmakten,Borgå,Ebbo,ebbo daghem
Soldater framför ett militärfordon.
I Ebboskogarna övar hundratals soldater. Soldater framför ett militärfordon. Bild: Yle/Mikael Kokkola manövrer,försvarsmakten,Borgå,Ebbo,Kaakko 19

Artikeln uppdaterades kl. 14:50 med en längre text om besöket.
Artikeln uppdaterades kl. 6:20. Antalet soldater som övar i Ebbo är färre än 800 som vi tidigare hade skrivit.