Hoppa till huvudinnehåll

Calgarytränaren kryper till korset efter rasismanklagelserna: "Mina kommentarer har lett till förargelse och besvikelse och jag kan förstå varför"

Bill Peters talar under en presskonferens.
Bill Peters talar under en presskonferens. Bill Peters talar under en presskonferens. Bild: Brett Holmes / Icon Sportswire / AOP Bill Peters

Hockeytränaren Bill Peters framtid är i allra högsta grad oviss. Hans tidigare spelare Akim Aliu anklagade nyligen Peters för att ha använt sig av rasistiskt språkbruk och nu ber tränaren om ursäkt i ett brev. Calgary fortsätter att utreda händelserna för tio år sedan innan klubben är redo att fatta beslut.

Efter att Mike Babcock, som är känd som den äldre skolans ishockeytränare, fick gå från Toronto har hans sätt att leda laget diskuterats.

I samma veva blev även en annan NHL-tränare, Bill Peters i Calgary, anklagad för sina metoder.

Akim Aliu, som hade Peters som tränare i AHL-laget Chicago Wolves under tre säsonger (2008–11), gick ut med sina anklagelser på Twitter.

– Han kallade mig för n-ordet flera gånger i omklädningsrummet under min rookiesäsong eftersom han inte gillade den musik jag lyssnade på. Jag erkänner att jag gjorde uppror mot honom, skulle inte du ha gjort samma sak?

Peters kryper till korset

Peters har inte synts till under de senaste dagarna men han har inte tappat jobbet i Calgary, åtminstone ännu. Han kom med sitt svar som han riktade till klubbchefen Brad Treliving.

– Vänligen acceptera min uppriktiga ursäkt för mitt språkbruk för ett decennium sedan. Jag vet att mina kommentarer har lett till förargelse och besvikelse och jag kan förstå varför.

– Jag har uttalat mig i ett läge då jag var frustrerad och mina kommentarer återspeglar inte mina värderingar. Jag har ångrat det hela sedan det hände och jag vill nu be om ursäkt till alla som har påverkats negativt av mina kommentarer.

– Jag är medveten om att det inte finns några ursäkter för kränkande språkbruk, skriver Peters.

Hoppa över Twitterpostning

Får Peters fortsätta?

Calgary utreder fortfarande det hela och har inte kommit med några besked beträffande eventuella konsekvenser. I onsdagens match mot Buffalo, som Calgary vann med 3–2 efter förlängning, saknades Peters i båset. Tränarassistenten Geoff Ward lotsade laget.

Klubbchefen Brad Treliving hoppas kunna leverera snabba besked.

– Jag hoppas att vi kan komma med en uppdatering under torsdagen. Jag är dålig på att spika deadlines. Jag kan bara hoppas på att folk uppskattar att vi skaffar den information som vi kan, säger han till Calgary Sun.

Laget tränar inte på torsdag och spelar nästa gång på lördag hemma i Calgary.

Från Carolina till Calgary

54-årige Peters gör sin sjätte säsong som chefstränare i NHL. Först blev det fyra säsonger i Carolina (2014–18) och nu pågår den andra säsongen i Calgary.

Peters lyckades aldrig ta Carolina till slutspel. I grundserien 2018–19 var Calgary något av en sensation då laget var klart bäst i väst med 107 poäng på 82 matcher. I slutspelet åkte förhandsfavoriten Calgary ut med buller och bång i den första omgången då Colorado vann med 4–1 i matcher.

Under hösten har Calgary inte imponerat. Saldot är 26 poäng på 27 matcher och Peters framtid i laget har redan hunnit diskuterats före Aliu skrev sitt Twitterinlägg.

Är det rimligt att Peters sparkas från Calgary på grund av detta?

Nej
65.9% (91 röster)
Ja
34.1% (47 röster)
Antal avgivna röster: 138

Läs också