Hoppa till huvudinnehåll

Finlands lucia 2019 är Sara Ray från Esse i Pedersöre

Rösterna i årets luciaomröstning är räknade: kandidat nummer 6, Sara Ray från Esse i Pedersöre, blir årets ljusspridare.

Det är Sara Ray som kröns till lucia i Helsingfors domkyrka och går först i ledet ner för domkyrkans trappor på luciadagen den 13 december.

Sara Ray är klasslärarstuderande och har nu också inlett studier i biologi i Åbo. Hon gillar att sjunga, träna och att vistas i naturen.

Ray har varit aktiv i studentkören Pedavoces och i söndagsskolverksamheten i metodistkyrkan.

Under sin luciakampanj har hon betonat vikten av att minnas att människan duger som hon är och att hennes värde inte ligger i prestationer.

Sara Ray säger att lucia står som en symbol för ljus och glädje, vilket behövs i vår tid.

Luciainsamlingen stöder utsatta familjer

Lucia är frontfigur för Folkhälsans årliga luciainsamling, som samlar in pengar till förmån för utsatta barnfamiljer.

Pengarna går till Folkhälsans FamiljeKraft-lägerverksamhet som ger familjer i kämpiga livssituationer en chans att vila upp sig och tillbringa tid tillsammans.

I år är det 70 år sedan luciatraditionen i Finland fick sin början.

Luciakröningen sker på luciadagen den 13 december klockan 17. Svenska Yle direktsänder kröningen i Yle Fem och på Arenan.

Du kan lyssna på Sara Ray i de här ljudklippen där hon just fått den glada nyheten och där hon berättar om varför hon ville bli lucia.


Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia