Hoppa till huvudinnehåll

Hö slängdes på Champs-Elysées när franska lantbrukare demonstrerade mot oreglerade livsmedel i fruktan för hälsoproblem och höga hormonhalter

Traktorer rullar in på Champs-Elysées.
Franska bönders traktorer rullade in på Champs-Elysées under demonstrationen på onsdag kväll. Traktorer rullar in på Champs-Elysées. Bild: AFP / Lehtikuva Champs-Élysées

I Frankrike hölls under onsdagen kraftfulla jordbruksdemonstrationer. Bland annat frihandelsavtalet Ceta och förbudet mot kemiska bekämpningsmedel väckte ont blod. Vi känner vår existens hotad, säger lantbrukaren Florence Didier.

Under onsdagen körde över tusen ilskna bönder med traktorer till den franska huvudstadens utkant för att protestera mot bland annat frihandelsavtalet Ceta, som slutits med länder som Kanada.

- Avtalet tillåter import av produkter som inte är lika nogrannt reglerade som i EU. Det är farligt för Europas invånare, säger lantbrukaren Florence Didier, som deltog i en demonstration på Avenue Champs-Elysées i Paris. 

Hon befarar att avtalet kan föra med sig hälsoproblem som galna kosjukan eller kött med otillåtna hormonhalter. 

Hö på Champs-Elysées

Under protesterna slängde bönder hö på den världsberömda paradgatan och krävde träff med Emmanuel Macron.

Presidenten kom aldrig, utan föreslog istället möte med premiärminister Edouard Philippe nästa tisdag. 

Det mäktiga franska jordbruksförbundet FNSEA kritiserar Ceta-avtalet även ur en annan synvinkel. Förbundet befarar att avtalet ska dumpa de europeiska lantbrukarnas redan låga intäkter.

- Jag tjänar bara 800 euro i månaden för cirka 70 timmars arbete per vecka. Jag och många andra håller på att gå under, säger jordbrukare Florence Didier.

Hög självmordsstatistik bland jordbrukare

Ekonomiska svårigheter kan vara en orsak till det höga antalet självmord i branschen. En jordbrukare om dagen tar sitt liv i Frankrike, enligt sajten terre-net.fr.

- Så förtvivlade känner sig många bönder, säger Didier.

Franska jordbrukare står i folkmassan.
Jordbrukaren Florence Didier (till höger i rött) befarar att det nya handelsavtalet Ceta ska släppa igenom produkter som kan hota EU invånarnas hälsa. Franska jordbrukare står i folkmassan. Bild: Yle / Johan Tollgerdt jordbrukare

Christiane Lambert är chef för det mäktiga jordbruksförbundet FNSEA.

- Innan produkterna når matbutikerna i Europa har en rad mellanhänder gnagt på förtjänsten. Så kan det inte fortsätta. Därför krävs hårdare tag om vi ska överleva, säger hon med ilska i rösten till Svenska Yle. 

Bekämpningsmedel berör och upprör

Även hälsodebatten gällande bekämpningsmedel upprör och har splittrat fransmännen. 

Den senaste veckan har fyra ladugårdar i Bretagne tänts på av okända gärningsmän. Polisen befarar att bränderna är kriminella och att de kan vara en protest mot kemiska bekämpningsmedel på åkrarna.

I höst har fyra borgmästare drivit igenom förbud mot kemiska bekämpningsmedel 150 meter från bostadshusen i sina kommuner. Många fransmän uppskattar beslutet.

Poliser på rad i Paris.
Efter att jordbrukarna slängt hö på Champs-Elysées i protest mot EU:s och Frankrikes jordbrukspolitik bildade polisen en järnring runt demonstranterna. Poliser på rad i Paris. Bild: Johan Tollgerdt / Yle Frankrike

Världskändis efter skyddzon

Daniel Cueff i den lilla bretagnska byn Langouet med 600 invånare var först ut med den så kallade skyddszonen.

- Jag agerar som en sheriff. I väntan på att regeringen ska vakna tar jag lagen i egna händer för att skydda mina invånares hälsa, säger han.

Cueff, som blivit otroligt uppmärksammad, stödjer sig på en studie utförd av INRA, ett statligt jordbruksforskningsinstitut.

Där mättes för ett par år sedan avstånden och andelen i spridningen av partiklar av bekämpningsmedel. Forskarna fann att med mellan 100 och 200 meter är risken liten för att folk ska andas in av partiklarna.

Även andra EU länder begränsar besprutningar

Efter att ha dragits inför domstol har dock Cueff tvingats ta bort sitt 150 meters förbud.

- Men det är bara tillfälligt. För nu överklagar jag domstolens beslut, säger Cueff med bestämdhet i rösten.

Tre andra borgmästare har dock vunnit i domstolen och får ha kvar skyddszonen.

Vägskyltar vid byn Langouet i Bretagne.
Byn Langouet i Bretagne har blivit världsberömd tack vare sin skyddszon mot kemiska bekämpningsmedel. Vägskyltar vid byn Langouet i Bretagne. Bild: Johan Tollgerdt / Yle Frankrike

I belgiska Wallonien beslutades nyligen att åkrarna får besprutas enbart 50 meter från bostadshusen.

Den franska regeringen går försiktigare fram i samma riktning. Den har lovat förbud mot bekämpningsmedel på 10 meter från bostadshusen nästa år. Det möter dock protester från jordbrukarna.

Förbundschefen Christiane Lambert kräver ett stopp av den kommande lagen.

- Låt lantbrukarna få använda bekämpningsmedel enligt våra behov. Vi är de som är bäst på att sköta om våra åkrar, säger hon.

Ilskans eldar

Sedan i höstas har jordbrukarna tänt ‘ilskans eldar’ vid landsvägarna i landet.

- Politikerna måste inse att vi behöver bekämpningsmedlen. Ett exempel är pink eye, en ögoninfektion på kor som sprids via insekter, säger bonden Thierry Desforges intill en ‘ilskans eld’ nära Villabé söder om Paris.

Han ogillar dessutom att regeringen ska förbjuda medlet glyfosat år 2021.

Lantbrukare som står invid en eld.
Vi använder mindre mängder av kemiska medel än för bara tio år sedan, säger lantbrukaren Thierry Desforges som tänt en ‘ilskans eld’ vid motorvägen söder om Paris. Han är en av många som protesterar mot en kommande fransk lag som begränsar besprutningsmedel på åkrarna. Lantbrukare som står invid en eld. Bild: Johan Tollgerdt / Yle Frankrike

Under förra året övergav cirka 5 000 jordbrukare kemiska bekämpningsmedel då de gick över till ekologisk odling i Frankrike. 

I Paris kommun är redan alla bekämpningsmedel totalförbjudna i parkerna. Beslutet har tagits för att skydda invånarnas hälsa.

Protesterna kan starta på nytt

I väntan på mötet med premiärministern den 3 december lägger lantbrukarna ner sina protester. 

- Men nås inga resultat startar vi på nytt. Vi tänker inte ge oss, varnar Christiane Lambert på förbundet FNSEA.

Två dagar senare, den 5 december, väntas omfattande protester av fackföreningarnas och de gula västarnas rörelser.

De befaras skaka om Frankrike rejält.