Hoppa till huvudinnehåll

Maarit Feldt-Ranta är död

Maarit Feldt-Ranta.
Maarit Feldt-Rantas hjärta brann bland annat för sin hemregion, Västnyland. Maarit Feldt-Ranta. Bild: Parad Media/Miro Johansson. Maarit Feldt-Ranta

Tidigare riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta är död. Hon somnade in 51 år gammal.

Maarit Feldt-Ranta var en skicklig och målmedveten politiker med ett djupt samhällsengagemang. Hon var orubbligt lojal med socialdemokratin och sitt eget parti, men tuff mot konkurrenterna i riksdagen och på hemmaplan.

Hon var också en person med ett stort hjärta och ett sprudlande humör. Svenskans ställning och Västnylands intressen låg alltid högt på hennes politiska agenda.

Den trygga punkten

Maarit Feldt-Ranta var Karisbo i fjärde led. "Alltid, oberoende av yttre omständigheter, har det funnits en trygg punkt, nämligen Tallmo i Karis", sade hon i sin 50-årsintervju i HBL i april 2018.

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta i trädgårdsgungan i Tallmo. Maarit Feldt-Ranta Bild: Yle/ Pia Santonen cancer,Raseborg
Maarit Feldt-Ranta står leende utanför sitt hemhus i Tallmo i Karis.
Maarit Feldt-Ranta utanför sitt barndomshem i Tallmo. Maarit Feldt-Ranta står leende utanför sitt hemhus i Tallmo i Karis. Bild: Yle/ Pia Santonen tallmo

Hon var ursprungligen finskspråkig, men i gymnasiet beslöt hon sig för att lära sig svenska. Hon har berättat hur hon präntade in fem nya ord per dag och hur svenskan småningom började sitta.

Intresset för svenskan och ett lyckat skolbesök på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo bidrog till att hon också blev en hängiven nordist. Svenskan stärktes ytterligare då hon senare gifte sig finlandssvenskt.

Under ungdomsåren i Karis blev idrotten en viktig del av hennes liv. Hemstadens rödvita handbollslag BK-46 låg henne varmt om hjärtat och hon orienterade i Karis Ura. Så sent som sommaren 2018 deltog hon i Jukolakavlen.

Maarit Feldt-Ranta på handbollsplanen tillsammans med Svenska Yles Jonas Sundström.
Maarit Feldt-Ranta på handbollsplanen tillsammans med Svenska Yles Jonas Sundström. Maarit Feldt-Ranta på handbollsplanen tillsammans med Svenska Yles Jonas Sundström. Bild: YLE / Dan Granqvist Maarit Feldt-Ranta,Jonas Sundström

Faces med två rävar

Maarit Feldt-Ranta hade sin släktbakgrund i arbetarrörelsen. Hennes farfars far Fredrik Feldt var engagerad i de röda under inbördeskriget och arkebuserades i Västankvarn i Ingå 1918. Då Feldt-Ranta gick med i politiken var socialdemokratin ett självklart val.

Maarit Feldt-Ranta och hennes farfars far Fredrik Feldt och hans bror Vilho Palmu.
"Jag hoppas att vi kan visa respekt för våra medmänniskor och för det förflutna", sade Feldt-Ranta i en intervju för Yle då det hade gått 100 år sedan inbördeskriget. Maarit Feldt-Ranta och hennes farfars far Fredrik Feldt och hans bror Vilho Palmu. Bild: YLE/Marit Lindqvist och Esbo stadsmuseums bildarkiv. Maarit Feldt-Ranta,1918,Finska inbördeskriget 1918,arkebusering,Karis,Ingå,Västankvarn 1918

Sina första steg på vägen mot kommunal- och rikspolitiken tog hon 1998. Då värvades hon av två eldsjälar, freds- och u-landsaktivisten Börje Mattsson från Helsingfors och socialdemokraten Holger Wickström från Karis, för att dra i gång den första etnofestivalen Faces i Raseborg.

- Vi startade från noll, vi hade inga pengar och ingen organisation, bara en väldigt stor idé, en utopi. Det kan inte ha varit lätt för henne att som ung och oerfaren kasta sig in i ett projekt med två gamla rävar men hon klarade det alldeles fantastiskt, säger Börje Mattsson.

Maarit Feldt-Ranta och Thomas Blomqvist skrattar och pratar.
Maarit Feldt-Ranta och SFP:s Thomas Blomqvist på stadsfullmäktigemötet i Raseborg 2015. Maarit Feldt-Ranta och Thomas Blomqvist skrattar och pratar. Bild: Tove Virta / Yle Maarit Feldt-Ranta,Thomas Blomqvist,Raseborg,stadsfullmäktige,Västnyland

"Messianskt fenomen"

Som festivalkoordinator skötte Feldt-Ranta allt från tillstånd och hyror till bokningar och städning.

- Maarit rullade på som bara den. Utan hennes effektivitet och entusiasm hade vi aldrig klarat det, säger Mattsson.

Holger Wickström minns Maarit Feldt-Ranta från Facesstarten i en 70-årsintervju i Arbetarbladet 2018. I den säger han att en av de stora grejerna i hans politiska liv som sosse var att han fick vara med om att ragga upp en blivande politisk stjärna.

- Vid en av Finland svenska socialdemokraters kongresser kallade Paavo Lipponen Maarit rentav för ett messianskt fenomen, säger Wickström.

Bakslag om svenskan

Efter engagemanget för Faces gav sig Maarit Feldt-Ranta in i lokalpolitiken. Hon kandiderade för SDP i kommunalvalet år 2000 i sin dåvarande hemkommun Pojo och blev invald.

Hon ställde också upp i riksdagsvalet 2003 men klarade ännu inte ribban. Det skedde fyra år senare, år 2007.

Sin karriär i SDP-toppen inledde Feldt-Ranta redan innan hon blev riksdagsledamot. Allra först engagerades hon som medarbetare till flera socialdemokratiska ministrar, bland dem undervisningsminister Tuula Haatainen.

Tiden hos Haatainen var motig. Haatainen ville slopa den obligatoriska svenskan i studentexamen och Feldt-Ranta, som då också var ordförande för Finlands svenska socialdemokrater, misslyckades i sina försök att få henne att ändra sig.

Sitsen blev ohållbar och inför det slutliga beslutet om studentsvenskan flyttade hon över till Arbetsministeriet.

Efter inhoppet hos arbetsminister Tarja Filatov arbetade Feldt-Ranta ännu en kort tid för finansminister Antti Kalliomäki och som sekreterare för partiets ministergrupp innan hon år 2005 valdes till partisekreterare i SDP. Hon var också medlem i partistyrelsen i många år och vice ordförande i partiet.

Jobbigt med SFP

Under åren i riksdagen gnisslade det ofta mellan Maarit Feldt-Ranta och SFP. Hon ledde de finlandssvenska socialdemokraterna i två repriser och var en strong talesman för de svenskspråkigas intressen bland sina egna.

Hon framhävde också gärna SDP:s insatser och sin egen roll i försvaret av de svenskspråkigas rättigheter och i Svenska riksdagsgruppen upplevdes det ofta som att hon ville visa SFP dess plats.

Tidigare SFP-ordföranden Stefan Wallin lärde känna Maarit Feldt-Ranta år 2005 då hon blev partisekreterare i SDP och han själv var nyutnämnd statssekreterare hos miljöminister Jan-Erik Enestam. Hans första intryck av henne var att hon var en parant dam på väg uppåt.

- Maarit var en arbetshäst som alltid satte sitt eget parti först. Men hon var också en stor nordist med ett utbrett socialt och politiskt nätverk framförallt i Sverige. Hon var bland annat ordförande för vänskapsgruppen Finland-Sverige och det var en bra sak för riksdagen, säger han.

Wallin imponerades av hennes energi, som verkade bottenlös.

- Maarit hade ett djupt engagemang för det hon trodde på. Men hon hade också ett starkt humör och ett temperament som ibland kunde spilla över på ett sätt som konkurrenterna upplevde som orättvist.

Ett glatt och ljust liv

Wallin och Feldt-Ranta förblev emellertid vänner genom riksdagsåren trots att de många gånger kunde vara nog så fräna mot varandra.

För Wallin var Feldt-Ranta en benhård politiker men också en hjärtlig person som man kunde ha otroligt roligt med även om det slagit gnistor dagen innan.

Feldt-Rantas sätt att hantera sin magcancer i offentligheten ända sedan det första insjuknandet 2009 gjorde också intryck. I stället för att gå i ide berättade hon under vägen öppet om sin sjukdom och sedan också om sin förestående död.

I Helsingin Sanomats månadsbilaga i maj 2019 summerade hon sitt liv så här: "Trots att det nu tar slut, har jag inte en känsla av att jag inte hunnit leva. Jag har varit en riktigt bra människa och gjort riktigt bra saker. Jag har haft svårigheter men också ett glatt och ljust liv. Jag är nöjd över att jag har kunnat vara samhället till nytta."

Maarit Feldt-Ranta sommarpratade 3.7.2019. Här kan du lyssna på programmet.

Text: Anne Suominen
Tidigare politisk redaktör vid Svenska Yle