Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Poststrejken kan få följder för statens ägarstyrning, Lovisabor undrar om deras hem är hotade, franska bönder protesterar mot EU

Sirpa paatero i röd rock framför den samlade pressen.
Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero träffade pressen under Poststrejken den 21.11. Sirpa paatero i röd rock framför den samlade pressen. Bild: Lehtikuva Sirpa Paatero,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Postens anställda återvänder till jobbet i dag, efter att poststrejken avblåstes igår. Också stödstrejkerna avslutas. Strejkens efterspel lär fortsätta länge, både på politisk nivå och gällande själva statsbolagen, och ägarstyrningen är på tapeten mer än någonsin.

Lovisabor är oroliga för vad som ska hända med deras hem, då det finns ett tryck på att utvidga Lovisa hamn. Lovisa stad har under hösten köpt upp fastigheter i området och eventuella tvångsinlösningar finns med i planerna.

Readagar som Black Friday, Singles’ day och Cyber Monday har fått Österbottens handelskammare att reagera och direktören uppmanar folk att tänka efter mitt i köpivern och handla ansvarsfullt.

Utrikes

I Frankrike pågår kraftiga protester mot landets egen och Europeiska unionens jordbrukspolitik. Bönderna anser att de drivs mot fattigdom bland annat till följd av ett frihandelsavtal med Kanada. Lantbrukare menar att avtalet är farligt för EU-medborgarna.

Läckta kinesiska dokument bekräftar nu det som mänskorättsorganisationer redan tidigare har hävdat: att Kina spärrar in och hjärntvättar upp till en miljon muslimska uigurer i provinsen Xinjiang. I Tyskland kritiseras flera företag för sin verksamhet i provinsen, men från regeringshåll gör man sitt bästa för att undvika frågan.

Väder

Det regnar eller snöar i största delen av landet. På dagen blir det emellertid minusgrader bara i norr.

Temperaturen är 0 till +7 grader i de södra och mellersta delarna, i Norra Österbotten, Kajanaland samt i Södra och Mellersta Lappland är det inledningsvis -5 till -20 grader, och 0 till -8 grader mot kvällen.

Det varnas för dåligt väglag i de norra och mellersta delarna av landet.

Och till havs varnas för hårda sydliga vindar; på Finska viken och Norra Östersjön 14 meter per sekund, samt måttlig nedisning av fartyg på norra Bottenviken.

Läs också