Hoppa till huvudinnehåll

SPT får mest minoritetsstöd av Statsrådet nästa år – sammanlagt delas 500 000 euro ut till tidningar och nätpublikationer

Bild på tidningen Åbo underrättelser
Förlags Ab Sydvästkusten som ger ut Åbo Underrättelser beviljades 50 000 euro för att minska publiceringskostnaderna. Bild på tidningen Åbo underrättelser Bild: Yle/Peter Petrelius Åbo Underrättelser,åbo underrättelser

Staten stöder medier som ges ut på minoritetsspråk och nyhetstjänster på svenska med en halv miljon euro nästa år. Det beslutade Statsrådet på torsdag.

Nyhetsbyrån SPT, som ägs av föreningen Svensk Presstjänst, får den största potten av minoritetsstödet. Bolaget får 365 000 euro i stöd för svenskspråkiga nyhetstjänster.

Förlags Ab Sydvästkusten som ger ut Åbo Underrättelser beviljades 50 000 euro för att minska publiceringskostnaderna.

Lapin Kansa/Kaleva365 Oy beviljades 45 000 euro för produktion av nyhetsmaterial på nordsamiska samt för indirekta kostnader och tidningen Ny Tid beviljades 24 000 euro för utvecklandet av webbinnehåll och nyhetsverksamhet.

Understödsföreningen för Nya Östis beviljades 16 000 euro för att täcka distributions- och administrationskostnader.

Stöd kan beviljas för en tidning eller webbpublikation som ges ut på de nationella minoritetsspråken, det vill säga på samiska, karelska, romani eller på teckenspråk, samt för att producera nyhetstjänster på svenska.

Understöd kan dessutom beviljas för producering och publicering av material på samiska eller karelska i samband med en tidning som ges ut på finska eller svenska.