Hoppa till huvudinnehåll

Tiktok ber om ursäkt efter att ha raderat viral video med kritik mot Kina - säger att det var ett misstag

Ikoner för appar på en mobilskärm
Ikoner för appar på en mobilskärm Bild: AFP / Lehtikuva TikTok,Kina,ByteDance

Videoplattformen Tiktok har bett om ursäkt av en användare efter att hennes Kinakritiska video avlägsnades från tjänsten.

På videon som lades upp förra veckan och som har mer än 1,6 miljoner visningar visar användaren Feroza Aziz hur man böjer ögonfransarna. Hon kritiserar också behandlingen av muslimer i Kina, och säger bland annat att oskyldiga muslimer interneras i fångläger.

Aziz meddelade tidigare i veckan på Twitter att hon är avstängd från Tiktok i en månad. Hon twittrade också att hennes video har plockats bort från Tiktok och att den senare lagts tillbaka.

Tjänsten ber om ursäkt

Tiktok som ägs av det kinesiska företaget Bytedance har nu bett om ursäkt för att videon togs bort från tjänsten.

En chef vid Tiktok i USA skriver på Tiktoks webbplats att en moderator felaktigt avlägsnade den virala videon trots att ingenting i videon bröt mot tjänstens regler. Säkerhetschefen Eric Han skriver att videon inte borde ha tagits bort.

Efter att en överordnad moderator lade märke till felet lades videon omedelbart upp på Tiktok igen, 50 minuter efter att den raderats, skriver chefen.

Tiktok: Användaren blev utestängd

Tiktok säger att ett konto som Aziz hade öppnat tidigare stängdes efter att användaren hade publicerat en bild på terroristledaren Usama bin Ladin (1957-2011), något som enligt Tiktok bryter mot tjänstens regler.

För några dagar sedan blockerade Tiktok närmare 2 500 telefoner som var kopplade till brott mot tjänstens regler om bland annat terrorism och utnyttjande av barn. Det här var enligt företaget en tidigare planerad åtgärd.

Eftersom det tidigare stängda kontot var kopplat till samma telefon som Aziz använde det nya kontot med, utestängdes Aziz från sitt nya konto, säger Tiktok. Det nya kontot var enligt företaget hela tiden aktivt och nåbart med andra telefoner, och hennes videoklipp fick nya visningar.

Tiktok säger att blockeringen av Aziz telefon hävdes och att hon återigen kan använda det nya kontot.

Internationell kritik med behandlingen av uigurer

Enligt Förenta Nationerna och människorättsgrupper hålls fler än en miljon muslimska uigurer och andra etniska grupper i läger i Xinjiang i västra Kina. Lägren har fördömts runt om i världen.

Kina har försvarat verksamheten med att lägren är avsedda att lära ut nya färdigheter och sätta stopp för extremism.

Amerikanska myndigheter granskar hur Bytedance hanterar persondata. Amerikanska lagstiftare befarar för sin del att Bytedance censurerar politiskt känsligt innehåll.

Aziz bekräftar att hennes konto fungerar igen, men hon säger att tidigare publicerade videor har raderats.

Källor: Reuters, Tiktok