Hoppa till huvudinnehåll

Varm stämning i ruggigt väder då Grankullas nya torg öppnades: "Grankulla har fått ett eget vardagsrum"

Barn med tomtemössa står med sin mor framför julgran som är upplyst.
William och Jenny Vuonoranta är glada över att bygget i centrum är klart och hoppas att folk nu hittar till torget. Barn med tomtemössa står med sin mor framför julgran som är upplyst. Bild: Elis Henell Grankulla,torg,Centrum,Jenny Vuonoranta

På torsdagen öppnades Thurmansplatsen i Grankulla efter en renovering som pågått sedan april. Trots regn och rusk var torget fullt av folk som kommit på för att fira med sång, glögg, risgrynsgröt och grillkorv.

Två personer står på scen, ena intevjuar den andra med mikrofon.
Lotta Vaenerberg, som är körledare för svenskspråkiga skolelever i Grankulla, utsågs som en del av festen till årets positivaste Granibo. Två personer står på scen, ena intevjuar den andra med mikrofon. Bild: Elis Henell Grankulla,torg,Centrum,lotta vaenerberg

Människor är väldigt nöjda då jag frågar om det nya torget och att det nu öppnas. Johan Johansson sitter i Grankulla stadsfullmäktige och stadsstyrelse tycker att staden kan vara stolt över sitt nya torg.

- Grankulla har fått ett eget vardagsrum där vi kan mötas både på sommar och på vinter, vi ska faktiskt vara stolta och nöjda.

Skulptur i silver, ser ut som en ros eller en strömvirvel
Konst pryder den renoverade Thurmansplatsen. Skulpturen Foni av Kimmo Schroderus har flyttats till torget från Grankullavägen. Skulptur i silver, ser ut som en ros eller en strömvirvel Bild: Elis Henell Grankulla,torg,Centrum,konstverk,konst,skulptur,Thurmansplatsen

Boje Nyman har bott i Grankulla i trettio år och trivs mycket väl, han hoppas att man i framtiden undviker att bygga högt och håller den trivsamma trädgårdsstadsstilen i centrum.

- När man går här på gatan så känner man åtminstone var femte person, och så hälsar man!

Jenny Vuonoranta har kommit för att granska torget tillsammans med familjen, hon hoppas också på att människor ska hitta det och att centrum hålls levande.

Byggarbete på Thurmansplatsen har framskridit rätt bra och torget blev färdigt inom utsatt tidtabell. Bland annat har man lagt en ny stenbeläggning och installerat ny belysning. Nya marknadsplatser och en lekplats har också byggts.

Julgubbe med ren som står brevid varandra på torget.
Julgubben tog också en sväng till torget för att påminna folk om att julen närmar sig. Julgubbe med ren som står brevid varandra på torget. Bild: Elis Henell Grankulla,torg,Centrum,julgubben,renar,Thurmansplatsen

Thurmansplatsen får också nya konstverk, fasta cykelställningar samt nya bänkar och planteringsbassänger. Blommorna planteras efter vintern. Träd ska också planteras invid torget.

År 2020 ska bibliotekets fasad rustas upp, så helt kvitt blir Grankullaborna inte byggarbetet ännu.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen