Hoppa till huvudinnehåll

Blytungt för blåvita damlaget i premiären – alla utslagna i kvartsfinalen, Krista Pärmäkoski klagade på taktisk miss

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski får ladda om till lördagens klassiska lopp. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Det finländska hoppet om en premiärsuccé på damsidan slocknade snabbt. En kvartett finländskor slogs ut i kvartsfinalen. Fixstjärnan Krista Pärmäkoski pratade om en taktisk miss. "Resultatet grämer otroligt mycket", säger Pärmäkoski.

Nej, den allra första tävlingen i längdåkarnas världscup blev blytung för finländskorna.

Det var tungåkt för det blåvita damlandslaget i den klassiska sprinten. Många slogs ut redan i kvalet – och de fyra som klarade prologen hade gjort sitt efter kvartsfinalerna under finalpasset i Ruka.

Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä och Kerttu Niskanen slogs ut direkt. Och i ärlighetens namn var ingen av dem nära ett avancemang till semifinalen.

Klart sist i heatet

Det stora hoppet Pärmäkoski, som såg olovligt seg ut under förra helgens sprint i Rovaniemi, var en bra bit från avancemang. Hon var klart sist i heatet.

I den första uppförsbacken hamnade hon trångt till i innerspåret. När det gick utför var hon i fel spår.

– Det spåret var betydligt långsammare. Om jag hade varit en halv sekund snabbare uppför hade jag kanske fått det bättre spåret, säger Pärmäkoski till Yle.

– Skillnaden mellan spåren var tydlig. Jag försökte byta, men då fanns farten inte längre. Det här är sprint och resultatet grämer otroligt mycket.

Kyllönen hade häng på semifinal

Pärmäkoski säger att hon tycker att åkningen kändes skarpare än förra helgen. I kvalet var hon åtta.

– På slutet var loppet kört och då gav jag upp en del. I morgon ska jag kämpa om tätplaceringar på tio kilometer klassiskt.

Även Lylynperä och Niskanen var sist i varsitt heat. Båda två kroknade i den sista, branta uppförsbacken och hade inget att säga till om på upploppet.

Kyllönen hade en semifinalplats på gaffeln när åkarna kom in mot upploppet, men spurten bet inte alls och veteranen slutade femma i heatet.

Under början av veckan hade Kyllönen problem med en förkylning. Inför premiären fick hon grönt ljus från landslagsläkaren

– Det grämer att det gick så här. Kroppen kändes mycket piggare än i kvalet, säger Kyllönen till Yle.

Falla vann på en favoritbana

I finalen blev det en väldigt bekant segrare. Norskan Maiken Caspersen Falla spände musklerna och var klart bäst i premiären.

Falla ryckte i den sista backen och då knäckte hon motståndarna för gott. Falla har vunnit sprintvärldscupen flera gånger och fick en perfekt start för att ta en ny totalseger.

– Det här är en favoritbana för mig, men det var ett tufft lopp. Jag försökte att spara energi i början av finalen och sedan var planen att explodera vid en viss punkt i sista backen. Det fungerade, säger hon i segerintervjun.

Bakom norskan spurtade Jonna Sundling hem andraplatsen. USA:s Sadie Bjornsen tog den tredje pallplatsen. Sundling slog Bjornsen med en minimal marginal.

Längdåkning, sprint (k):

1) Maiken Caspersen Falla, Norge
2) Jonna Sundling, Sverige
3) Sadie Bjornsen, USA
4) Ane Appelqvist Stenseth, Norge
5) Stina Nilsson, Sverige
6) Tiril Udnes Weng, Norge
---
24) Anne Kyllönen, Finland
26) Krista Pärmäkoski, Finland
27) Kerttu Niskanen, Finland
30) Katri Lylynperä, Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Sport