Hoppa till huvudinnehåll

Halla-aho: "Kommentarerna tyder på att Paatero ljuger"

Kansanedustaja Jussi Halla-Aho ,PS, täysistunnossa 11.9.2019
Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att också statsminister Rinne borde dra sina egna slutsatser. Kansanedustaja Jussi Halla-Aho ,PS, täysistunnossa 11.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Sannfinländarna,Jussi Halla-aho

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho är bestört över de senaste vändningarna i postaffären. Enligt honom tyder morgonens uttalande från Postens styrelseordförande på att ansvariga ministern Sirpa Paatero (SDP) ljuger.

Halla-aho säger till Yle Uutiset att om det som Postens styrelsordförande Markku Pohjola säger stämmer, kan Paatero inte sitta kvar.

Pohjola uppgav i morse att staten aldrig har motsatt sig beslutet att flytta över paketsorterarna till ett annat bolag, vilket både socialdemokratiska ministern med ansvar för statens ägande, Paatero, och hennes partikamrat, statsminister Antti Rinne hävdat.

Rinne har också sagt att Posten agerade i strid med ägarens, alltså statens uttryckliga vilja.

Halla-aho: Paateros och Rinnes framtid i vågskålen

Nu tar ledaren för gallupettan och oppositionens största parti, Sannfinländarna, starkt ställning i fallet.

- Vi funderade genast efter riksdagens frågestund på att Rinne nu direkt låter förstå att Posten ljuger i det här fallet. Och nu antyder Postens kommentarer i sin tur att Paatero talar osanning. Om det förhåller sig så här, anser jag att Paatero inte kan sitta kvar.

Vidare säger Halla-aho att Rinne borde dra sina egna slutsatser, ifall han medvetet ljuger. På frågan vad det betyder i klartext, svarar Halla-aho "avgå".

SDP:s regeringskollega Centren har hittills hållit låg profil i affären.

Till Ilta-Sanomat säger ordförande Katri Kulmuni ändå nu kortfattat, via SMS att Centern vill ha klarhet i frågan.

Artikeln uppdateras.

Läs också