Hoppa till huvudinnehåll

Hur ska fler börja jobba? Uppmuntra, utbilda eller tvinga - tre experter tycker olika

Slaget-uppställningen.
Jan-Otto Andersson, Juhan Vartiainen och Heidi Schauman. Slaget-uppställningen. Heidi Schauman

Regeringen har som mål att höja sysselsättningen i Finland. Samtidigt ska statsbudgeten komma i balans. Går det?

Internationella valutafonden IMF har rekommenderat att Finland också ska spara.

Svenska Yle låter tre ekonomer komma till tals.

Juhana Vartiainen, riksdagsledamot för Samlingspartiet

Juhana Vartiainen står utanför Mediahuset i Böle
Juhana Vartiainen står utanför Mediahuset i Böle Bild: Paula Salovaara Juhana Vartiainen

"Vi är alla för en aktiv arbetsmarknadspolitik. Men den aktiva arbetsmarknadspolitiken måste kombineras med reformer. Sverige och Danmark satsar mycket mer på anställningsstöd, men där finns det också mycket mer krav inbyggda för att få socialstöd."

Heidi Schauman, chefsekonom Swedbank

henkilökuvassa Heidi Schauman
henkilökuvassa Heidi Schauman Bild: Ville Tapio Heidi Schauman

"Jag håller inte med om att vi inte kan komma till 75 procents sysselsättning, vi kan också komma till 80 procents sysselsättning, men då krävs det att vi ändrar på strukturen i ekonomin så att vi tvingar in människor som för tillfället inte är på arbetsmarknaden till sysselsättning, och de lätta knepen att få fart på det har vi redan tagit till."

Jan-Otto Andersson, docent i internationell ekonomi vid Åbo Akademi

Jan-Otto Andersson
Jan-Otto Andersson Bild: Yle/Lotta Sundström jan-otto andersson

"Om man bara pushar och tvingar folk att ta emot dåligt avlönade, eller annars dåliga jobb, är det fråga om huruvida det faktiskt är det vi vill göra.Vi borde nu ha en omställning av samhället, delvis beroende på att vi behöver större jämlikhet, delvis för att vi behöver en klimatmässigt bättre produktion. Det är väldigt många uppgifter som skulle behövas. Staten spelar en väldigt stor roll i det här sammanhanget och det är det som regeringen har tänkt sig."