Hoppa till huvudinnehåll

Ilska mot regeringen på Malta - spåren i utredningen av mordet på journalist leder allt närmare premiärministern

Närbild på Joseph Muscat, Maltas premiärminister.
Maltas premiärminister Joseph Muscat har styrt Malta sen 2013. Hans stabschef avgick och greps misstänkt för inblandning i mordet på den kända journalisten Daphne Caruana Galizia. Närbild på Joseph Muscat, Maltas premiärminister. Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Malta (stat),Joseph Muscat

Maltas premiärminister vägrar avgå trots att hans stabschef greps i samband med önationens mest uppseendeväckande mordfall. Utredningen har avslöjat korruption och ekonomiska brott inom landets affärs- och politiska elit.

Kraven på att Maltas premiärminister Joseph Muscat ska avgå efter flera avslöjanden i en uppseendeväckande mordutredning haglar allt tätare.

Då Muscat trädde fram efter ett maratonmöte med sin regering natten till fredag möttes han av demonstranter som kastade grönsaker på hans bil.

Muscats stabschef Keith Schembri avgick förra veckan. Han greps av polisen i tisdags i samband med utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Den kända grävande journalisten mördades med en bilbomb för två år sen.

Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.
Daphne Caruana Galizia har blivit symbol för kampen mot korruption på Malta. Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Bild: imago/Christian Mang/ All Over Press Daphne Caruana Galizia,Tryckfrihet,yttrandefrihet,journalist,journalistmord

Schembri ska enligt flera rapporter ha pekats ut som hjärnan bakom mordet på Caruana Galizia av affärsmannen Yorgen Fenech.

Fenech greps för snart två veckor sedan då han var i färd med att fly Malta på sin lyxjakt.

Fenech, en av Maltas rikaste män, misstänks ha beställt mordet via en mellanhand men ska i polisförhör ha sagt att han inte agerade ensam.

Bad att bli benådad för avslöjanden

Fenech har bett om att bli benådad i utbyte mot att avslöja hela sammansvärjningen bakom mordet.

Regeringsmötet i Valetta skulle avgöra om Fenech kan benådas. Regeringen valde att inte godkänna Fenechs vädjan.

- Jag lämnade beslutet i mina kollegors händer. De beslöt att en benådan inte skulle vara lämplig, sade Muscat efter mötet.

Muscat sade också att han inte tänker avgå innan utredningen kring mordet har avslutats.

Då beskedet kom, efter att Schembri hade släppts fri på torsdag, väckte det stor ilska bland de flera hundra människorna som hade samlats utanför premiärministerns kontor i Valetta.

Demonstranter kräver att Joseph Muscat ska avgå på grund av mordet på Daphne Caruna Galizia.
I tisdags samlades demonstranter utanför parlamentshuset i Valetta. Demonstranter kräver att Joseph Muscat ska avgå på grund av mordet på Daphne Caruna Galizia. Malta,demonstration,Daphne Caruana Galizia,Joseph Muscat

Muscats agerande har väckt misstankar om att han försöker skydda utpekade politiker, tjänstemän och kanske sig själv från rättsliga följder.

Muscat försvarade ändå den två år långa utredningen.

- Myndigheterna har redan levererat det många trodde var omöjligt, alltså stora genombrott. Jag upplever att det är mitt jobb att se den här utredningen avslutad innan jag avgår, sade Muscat.

Komplicerad korruptionshärva bakom mordet?

Orsaken till att just Muscat är föremål för all ilska är att utredningen redan har implicerat att flera av hans närmaste medarbetare och han själv misstänks för oegentligheter.

Mordet tros ha beordrats för att tysta Caruana Galizias avslöjanden om korruption och ekonomisk brottslighet.

I de så kallade Panamadokumenten hittade Caruana Galizia företag som ägdes av Schembri och Muscats energiminister Konrad Mizzi.

Skalföretagen i Panama användes för att ta emot betalningar från Fenechs Dubai-registrerade bolag 17 Black.

Valletta.
Malta är EU:s minsta medlem. Önationen har prickats både för tvivelaktig medborgarskapshandel, korruption och för att vara genomfartsland för penningtvätt. Valletta. Bild: Mostphotos/JoanW Valletta,Malta (stat)

17 Black tog i sin tur tog emot betalningar från ett energikonsortium som delvis ägs av Fenech och Azerbajdzjans statliga energibolag.

Konsortiet tilldelades ett stort statligt kontrakt under oklara förhållanden.

Betalningarna mellan de olika skalföretagen misstänks vara mutor som betalades för att garantera att kontraktet gick till konsortiet.

Mizzi avgick från sin post samtidigt som Schembri lämnade premiärministerns stab.

Malta under lupp

Också Muscat pekas ut i Panamadokumenten, men en utredning som gjordes av en rannsakningsdomare om premiärministern har aldrig publicerats.

Domaren befordrades senare av Muscat.

Bland annat Europarådet har i en rapport kring mordutredningen och korruption på Malta uttryckt stor oro över att utredningarna inte har lett till kraftigare åtgärder.

I de flesta fallen har polisen inte följt uppmaningar från andra utredande myndigheter att föra fallen vidare.

Malta har också under regeringen Muscat prickats för att sälja medborgarskap till välbärgade utlänningar som ofta misstänks för ekonomiska eller andra brott.

Caruana Galizias familj har länge krävt att rättvisa skipas för mordet, men också att i de fall hon avslöjade och som verkar ha lett till mordet.

- De här genombrotten är välkomna även om de har tagit allt för länge. Vi har hela tiden ansett att rättvisa här inte bara innebär att de som ligger bakom mordet straffas, utan att straff delas ut också till alla dem hon avslöjade i sina artiklar, sade Caruana Galizias syster Corinne Vella.

- För oss har de, mordet och hennes arbete för att avslöja korruptionen, alltid varit sammankopplade.

Läs också